Charts.cz/Fórum/Daně z dividend – co všechno musím vědět?

Daně z dividend – co všechno musím vědět?

Mám dotaz ohledně daní, které se vztahují na dividendy. Zajímalo by mě, jak vlastně funguje zdanění dividend v naší zemi. Když investuji do akcií a dostávám dividendy, co se se mnou děje na daňovém úřadě? Jaké daně musím platit a jaký je jejich procentuální podíl? Mám slyšela něco o srážkových daních, ale nejsem si jistý, zda se aplikuje i na mě, pokud jsem drobný investor. Co když mám zahraniční akcie? Jsou tam nějaké rozdíly? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvobození nebo výjimky, které bych měl mít na paměti. Jak to vlastně funguje v praxi, když chci vybrat dividendy? A co když mám více než jednu investici, jak se to pak počítá? Bude mi stačit jeden daňový přiznání nebo musím podávat víc? Rád bych si ujasnil všechny tyto otázky, protože investování do akcií mě docela zajímá a chtěl bych mít jasný přehled o tom, do čeho jdu. Díky za jakoukoli pomoc!

152 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Josef Kovařík
Josef Kovařík

Takže, ohledně daní z dividend to je dost jednoduchý, ale taky složitý. Když dostaneš dividendy, tak je to zdaněný. U nás je to většinou srážková daň, což znamená, že ti z dividend už strhnou daně přímo, takže ty dostaneš čistý příjem. V Česku je to aktuálně 15 % z dividend, ale pokud máš nějaký zahraniční akcie, tak tam to může být jinak. Třeba Američani mají svou vlastní daň, a pokud jsi drobný investor, můžeš mít nárok na snížení díky smlouvám o zamezení dvojího zdanění.

Když máš víc investic, tak všechno se sčítá a daňový přiznání podáváš jedno. Jen si dej pozor na to, aby ses správně vyrovnal se zahraničními dividendami – tam může být potřeba dodatečná administrativa. Osvobození moc není, ale když investuješ do penzijních fondů nebo nějakých těch účtů s výhodným zdaněním, můžeš na tom vydělat víc.

Takže shrnuto – 15 % srážková daň na domácí dividendy, pokud máš zahraniční akcie, dej si pozor na další daně a smlouvy. A jedno přiznání pro všechny investice. Držím palce v investování!

168 slov
1.7 minut čtení
11. 6. 2024
Vladimíra Kubíčková
Vladimíra Kubíčková

Takže k těm daním z dividend. Když dostáváš dividendy, tak na ně platíš daň. V Česku je to většinou 15 % srážková daň, kterou ti strhnou už při vyplácení dividendy. Takže pokud máš české akcie, moc se o to starat nemusíš, oni ti to automaticky strhnou. Když máš akcie v zahraničí, tam to může být trochu složitější. Některé země ti strhnou vlastní daň a pak si můžeš požádat o vrácení nebo započítání v ČR, ale to se liší případ od případu.

Pokud máš víc investic, nemusíš podávat víc daňových přiznání. Všechny příjmy se spočítají dohromady a uvedeš je v jednom přiznání. Osvobození pro drobné investory moc není, snad jen nějaký limit na příjmy, ale to se mění. Takže je dobrý si všechno pečlivě hlídat a mít přehled o tom, kolik jsi dostal a od koho. Pokud chceš mít klid, můžeš si i najmout odborníka, co ti s tím pomůže. Takže investuj chytře a drž palce!

154 slov
1.5 minut čtení
16. 8. 2023
Jiří Eliáš
Jiří Eliáš