Charts.cz/Fórum/Jaké nemovitosti se teď vyplatí kupovat?

Jaké nemovitosti se teď vyplatí kupovat?

V poslední době přemýšlím o investování do nemovitostí, ale jsem docela zmatený ohledně toho, co vlastně koupit. Trh s nemovitostmi se neustále mění a občas mám pocit, že nevidím ty správné příležitosti. Například, je lepší zaměřit se na komerční nemovitosti nebo spíše na byty? A co rekreační objekty, mají teď smysl, když lidé stále častěji hledají únik z měst? Co takhle investice do starších domů, které potřebují renovaci? Je to dobrý způsob, jak vydělat, nebo jsou s tím moc velké rizika? Zajímalo by mě, zda existují nějaké konkrétní oblasti, které se považují za „hot“ a kde se vyplatí investovat více než jinde. Jak to vypadá s cenami nemovitostí v různých regionech? Myslíte si, že je teď dobrý čas na nákup nebo by bylo lepší počkat na stabilizaci trhu? A pokud jde o pasivní příjem, jaké druhy nemovitostí jsou nejlepší pro vytváření příjmu? Mám také dotaz ohledně financování - je lepší vzít hypotéku, nebo zkusit investici bez zadlužení? Všechno je tak komplexní a mně by skutečně pomohlo slyšet názory lidí, kteří se v tom pohybují. Jaké máte tipy nebo zkušenosti s nákupem nemovitostí v současnosti?

184 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2024
Božena Sýkorová
Božena Sýkorová

Takže, co se týče investic do nemovitostí, záleží na tom, co hledáš. Pokud chceš stabilní příjem, byty v centru měst jsou pořád dobrá volba. Lidi potřebují bydlení a města jsou plná nájemníků. Ale pokud ti nevadí víc riskovat, komerční nemovitosti můžou být taky zajímavé, zvlášť teď, když se spousta firem vrací do kanceláří.

Rekreační objekty? Jo, to je trend. Lidi chtějí uniknout z měst a pronajímat si chaty nebo apartmány na víkendy. Ale je potřeba se dívat na lokalitu – ne každé místo je "hot".

Starší domy s renovacemi můžou přinést slušný zisk, ale počítej s víc náklady a časem na opravy. Musíš umět odhadnout, kolik to bude stát a jestli se ti to vyplatí.

Jako regiony, co frčí? Zkus se podívat na menší města nebo okraje větších měst – ceny tam ještě nejsou tak vysoké a potenciál růstu je slušný.

Co financování? Hypotéka je v pohodě, pokud si ji můžeš dovolit. Bez zadlužení je samozřejmě ideální, ale většinou to chce víc kapitálu. Měj v hlavě, že trh je teď dost nestabilní, takže pokud máš nervy a čas počkat na lepší příležitosti, může to být rozumný krok.

186 slov
1.9 minut čtení
3. 8. 2024
Monika Coufalová
Monika Coufalová

Teďka je dost těžké říct, co se vyplatí. Komerční nemovitosti můžou být zajímavé, ale záleží na lokalitě a typu podnikání. Byty v městech mají taky smysl, ale ceny šly hodně nahoru. Rekreační objekty se sice teď hledají, ale to se může rychle změnit, až se začne vracet život do měst. Starší domy s renovací? To může být výhodné, ale musíš si dát pozor na náklady na opravy a nečekané problémy. Co se týče oblastí, tak ty menší města nebo okraje větších měst můžou mít potenciál, ceny tam nejsou tak přemrštěné. Nákup teď? Záleží na trhu a jestli jsi ochotný riskovat. Pasivní příjem? Určitě investice do bytů na pronájem nebo něco jako AirBnB. Co se financování týče, hypotéka ti může pomoct víc investovat, ale zadlužení je vždycky riziko. Takže to chce důkladně promyslet.

132 slov
1.3 minut čtení
3. 9. 2024
Martin Beran
Martin Beran