Charts.cz/Fórum/Jak často měnit investiční portfolio?

Jak často měnit investiční portfolio?

Zajímalo by mě, jak často by se mělo měnit investiční portfolio. Je lepší provádět úpravy každý měsíc nebo to stačí jednou za rok? Mám pocit, že trhy se mění dost rychle a občas mám pocit, že bych měl reagovat častěji, ale zároveň nevím, jestli je to rozumné. Když slyším o různých strategiích investování, tak mi někdy přijde, že čím častěji se portfolio upravuje, tím lépe se může přizpůsobit aktuálním trendům a výkyvům trhu. Na druhou stranu jsem taky četl, že časté změny mohou vést k vyšším poplatkům a ztrátě zaměření na dlouhodobé cíle. Jak to vlastně je? Jaké jsou výhody a nevýhody toho měnit portfolio pravidelně nebo ho nechat být na delší dobu? Kdo jak to děláte? Jak často přehodnocujete své investice? A co třeba v případě kryptoměn nebo akcií, tam je to ještě víc dynamické. Díky za jakékoli rady nebo zkušenosti!

142 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2024
Jana Brychtová
Jana Brychtová

Měnit investiční portfolio záleží na víc faktorech. Někteří investoři doporučují přehodnocovat ho jednou ročně, což je fajn pro dlouhodobý přístup a stabilitu. Na druhou stranu, pokud jsi víc aktivní investor, můžeš chtít reagovat častěji – ale pozor na nadměrné obchodování, to může zvýšit poplatky a zmate ti to strategii.

Hlavně se drž svých cílů a strategie. U akcií a kryptoměn je všechno rychlejší, takže tam může být častější úprava na místě, ale i tak je dobrý mít nějaký plán. Mnoho lidí se shodne na tom, že je lepší se soustředit na dlouhodobé trendy než skákat na každou vlnu. Párkrát za rok to chce zkontrolovat, ale jinak se nenechat příliš znervóznit aktuálními výkyvy trhu.

113 slov
1.1 minut čtení
1. 2. 2025
Vladimíra Kubíčková
Vladimíra Kubíčková

Měnit investiční portfolio je hodně o tom, co chceš dosáhnout. Pokud jsi spíš dlouhodobý investor, tak by stačilo jednou za rok nebo i méně. Důležitější je mít jasnou strategii a držet se jí. Pokud ale máš v portfoliu něco, co se dramaticky mění – třeba akcie tech firem nebo kryptoměny – tak tam bych to viděl jinak. Ty trhy jsou fakt dost rychlý a občas je potřeba zareagovat. Ale pozor na časté změny, to může snižovat výnosy kvůli poplatkům a můžeš se dostat do situace, kdy budeš reagovat víc na emoce než na rozumnou analýzu. Zkus si plánovat pravidelný revize, třeba čtvrtletně, a když uvidíš nějakou zásadní změnu v portfoliu nebo na trhu, tak to přehodnoť. Hlavně měj na paměti svoje cíle a nesnaž se "chytit" každou vlnu. Jinak se ti z toho může udělat guláš.

136 slov
1.4 minut čtení
19. 12. 2024
Bohuslav Rybář
Bohuslav Rybář