Charts.cz/Fórum/Jak mám rozložit investice mezi akcie a kryptoměny?

Jak mám rozložit investice mezi akcie a kryptoměny?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaký byste doporučili poměr při rozložení investic mezi akcie a kryptoměny. Mám nějaké úspory, které bych rád zainvestoval, ale nejsem si úplně jistý, jak to udělat co nejlépe. V poslední době hodně přemýšlím o tom, jaké jsou výhody a nevýhody obou těchto možností. U akcií se mi líbí jejich stabilita a historická výkonnost, ale na druhou stranu mě láká i potenciální ziskovost kryptoměn, i když vím, že jsou hodně volatilní. Rád bych věděl, kolik procent z celkového portfolia byste doporučili vložit do akcií a kolik do kryptoměn. Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na konkrétní akcie nebo kryptoměny, které by stály za zvážení. Jak moc je důležité diversifikovat investice mezi různými sektory či typy aktiv? Mám pocit, že je dobré mít nějakou strategii pro investování, ale nevím, jak ji nastavit správně. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování? Děkuji za jakýkoli názor či zkušenost!

154 slov
1.5 minut čtení
7. 2. 2025
Blanka Hladíková
Blanka Hladíková

Rozložení investic mezi akcie a kryptoměny záleží na tvé toleranci k riziku a investičních cílech. Obecně se doporučuje, pokud jsi konzervativní, dávat třeba 70-80% do akcií a zbytek do kryptoměn. Když máš větší chuť riskovat a chceš potenciálně vyšší zisky, můžeš zkusit i 50-50 nebo 60-40. Akcie jsou stabilnější a mají historicky lepší výkon, ale krypta ti můžou přinést rychlé zisky, i když s větším rizikem.

Co se týče konkrétních akcií, hodně lidí doporučuje technologické firmy jako Apple nebo Microsoft, ale můžeš kouknout i na ETF, co pokrývají širší trh. U kryptoměn je dobrý Bitcoin a Ethereum, ale sleduj i menší altcoiny, co mají potenciál.

Diversifikace je fakt důležitá, takže zkus mít akcie rozložené mezi různé sektory - technologie, zdravotnictví, finance atd. A u kryptoměn to samé, měj víc než jen Bitcoin. Nezapomeň se taky koukat na to, jak dlouho chceš investice držet a jestli máš nějaký finanční cíl. Měj v tom strategii a průběžně sleduj trh.

155 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Vojtěch Vaculík
Vojtěch Vaculík

Když se rozhoduješ, jak rozložit investice mezi akcie a kryptoměny, tak hodně záleží na tvé toleranci k riziku a investičních cílech. Obecně platí, že akcie jsou stabilnější a mají historicky lepší výkonnost na dlouhodobém horizontu, zatímco kryptoměny s sebou nesou vysokou volatilitu, ale potenciál pro velký zisk.

Můžeš třeba začít s 70 % v akciích a 30 % v kryptoměnách, pokud jsi opatrnější investor. Pokud jsi ochotnější riskovat, tak klidně 50/50 nebo dokonce 60 % krypto. Je dobré mít na paměti, že diversifikace je klíčová – rozložit peníze mezi různé sektory v akciích a i různé kryptoměny.

Co se týče konkrétních tipů, tak na akcie sleduj velké technologické firmy nebo stabilní dividendové akcie. U kryptoměn se zaměř na Bitcoin a Ethereum, protože ty mají nejlepší historii. No a nezapomeň sledovat trh a být připravený na změny – situace se může rychle měnit. Hlavně buď trpělivý a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

151 slov
1.5 minut čtení
8. 1. 2025
Bedřich Černý
Bedřich Černý