Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak se liší od klasických investic?

Co jsou to NFT a jak se liší od klasických investic?

Nedávno jsem narazil na pojem NFT a musím přiznat, že mě to dost zaujalo. Jako někdo, kdo se trochu zajímá o investice, se mi vždycky líbily klasické věci jako akcie nebo nemovitosti, ale tento nový fenomén mi přijde jako něco úplně jiného. Můžete mi prosím vysvětlit, co přesně jsou NFT? Slyšel jsem, že jde o nějaké digitální umění nebo sběratelské předměty, ale moc tomu nerozumím. Jak je možné, že něco, co lze kopírovat, může mít takovou hodnotu? A jak se vlastně liší od tradičních investic? Když investujete do akcií nebo třeba do nemovitostí, tak máte nějaký fyzický aktivum nebo podíl v něčem hmatatelném. Ale co když koupím NFT – vlastně co to mám? Jak funguje jejich hodnota a proč by pro mě mohlo být zajímavé do nich investovat? Zajímalo by mě také, jestli je možné na tom vydělat peníze jako na klasických investicích, nebo je to spíš jen trend a risk? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak funguje trh s NFT a proč bych měl brát v úvahu tuto novou formu investice v porovnání s tím, co už znám. Jaké jsou rizika a výhody? Děkuji za jakékoliv informace!

190 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

NFT, nebo non-fungible tokens, jsou jako digitální certifikáty vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. To může být cokoliv od digitálního umění, hudby, videí až po sběratelské karty. Hlavní věc, co je odlišuje od klasických investic, je to, že NFT nemáš v ruce – vlastně máš jen záznam v digitální knize, která potvrzuje, že ty jsi ten konkrétní majitel.

Může to znít divně, protože digitální věci se dají snadno kopírovat, ale hodnota NFT plyne z rarity a poptávky. Když koupíš NFT, můžeš ho prodat jinde, což se může vyplatit, pokud získá na hodnotě. Je to podobné jako s obrazy; i když si můžeš udělat kopii Moneta, originál bude mít stále mnohem víc hodnoty.

Investice do NFT může mít potenciál vydělat peníze, ale taky je to dost riskantní. Trh s NFT může být dost volatilní a hodnota se může rychle měnit. Zatímco akcie nebo nemovitosti mají obvykle nějakou stabilitu a hmatatelnost, NFT jsou spíš trendovka. Takže jo, je dobrý si uvědomit rizika a klady předtím, než do toho půjdeš. V konečným důsledku to záleží na tom, jak moc jsi ochoten riskovat a co tě baví.

180 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2024
Veronika Tichá
Veronika Tichá

NFT, což je zkratka pro non-fungible token, jsou vlastně digitální certifikáty, které potvrzují vlastnictví unikátního digitálního aktiva. To může být cokoliv od digitálního umění, videí, hudby až po herní předměty. Na rozdíl od klasických investic jako akcie nebo nemovitosti, kde máš fyzické nebo jasně definované podíly, u NFT kupuješ něco, co je v podstatě jedinečné a nemůžeš to prostě zkopírovat tak, jak bys mohl s obyčejným obrázkem na internetu. Takže i když si můžeš stáhnout obrázek NFT, to neznamená, že ho vlastníš. Tyhle tokeny se ukládají na blockchainu a ten zajišťuje jejich autentičnost a vzácnost.

Hodnota NFT se většinou určuje podle poptávky a nabídky – pokud je něco populární nebo je to od známého umělce, klidně může mít cenu v milionech. Ale je to dost spekulativní trh a hodně se to podobá sběratelství – někdo zaplatí velké peníze za něco, co se mu líbí nebo co má nějakou historickou hodnotu.

Rizika? No, trh s NFT je dost volatilní, ceny můžou rychle stoupat i klesat. Není to úplně jako investice do akcií nebo nemovitostí, kde máš nějaký stabilní výnos. Můžeš na tom vydělat, ale hodně lidí na tom taky prodělalo. Takže pokud do toho chceš jít, měj na paměti, že je to spíš gamble než jistota. Je to nový trend a je těžký říct, jestli tu za pár let ještě bude nebo ne.

220 slov
2.2 minut čtení
23. 8. 2024
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal