Charts.cz/Fórum/Musím platit daně, když prodávám ETF a reinvestuji?

Musím platit daně, když prodávám ETF a reinvestuji?

Uvažuju o tom, že bych začal investovat do ETF a slyšel jsem, že je to skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio. Ale teď se mi honí hlavou docela zásadní otázka ohledně daní. Když prodám nějaké ETF a získám z toho zisk, musím z toho platit daně, i když plánuju ty peníze reinvestovat zpět do dalších ETF? Co se vlastně děje s daněmi v takovém případě? Někde jsem četl, že pokud nevyberu peníze na účet a jen je zase vložím do nových investic, tak bych se tomu mohl vyhnout. Je to pravda? A co se stane, když prodám podíl za víc, než jsem ho koupil? Jak to pak funguje s daňovou povinností? A pokud bych investoval do různých typů ETF, platí to pro všechna nebo jsou tam nějaké výjimky? Hrozně by mě zajímalo, jak to mají třeba ve státech jako USA nebo v EU, jestli se to liší. A co když bych měl nějaké ztráty z předchozích investic, mohu je odečíst od zisků? Jak to všechno vlastně funguje v praxi? Děkuju za jakoukoli radu, potřebuju si to ujasnit.

177 slov
1.8 minut čtení
13. 2. 2023
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Když prodáš ETF a vyděláš na tom, tak prostě musíš platit daně, i když ty peníze reinvestuješ. Tohle není jako u spořicího účtu, kde se ti úroky nezdaňují, pokud je necháš na účtu. V USA a EU to funguje dost podobně – zisky z prodeje ETF se daní jako kapitálové zisky. To znamená, že když prodáš podíl za víc, než jsi ho koupil, tak z toho budeš mít zisk a ten se daní.

Reinvestice ti v tomhle nepomůže. Naopak, pokud máš nějaké ztráty z jiných investic, tak je můžeš použít k offsetování těchto zisků, což ti může snížit daňovou povinnost. Taky záleží, jak dlouho jsi ETF držel – krátkodobé a dlouhodobé kapitálové zisky se daní různě.

Co se týče různých typů ETF, tak obecně platí to samé, ale pokud investuješ do specifických typů (třeba výnosových ETF nebo těch zaměřených na dividendy), můžeš mít další daňové povinnosti. Takže jo, radši si to pořádně nastuduj nebo se poraď s daňovým poradcem.

157 slov
1.6 minut čtení
30. 9. 2023
Karel Paleček
Karel Paleček

Takže, co se týče daní a ETF, tak pokud prodáš ETF za víc, než jsi ho koupil, tak jsi udělal zisk a ten se musí zdanit. Nezáleží na tom, jestli peníze reinvestuješ nebo ne. Pokud prodáš a zrealizuješ zisk, tak je to tvoje daňová povinnost. Není to jako s něčím jiným, co bys mohl posunout do příštího roku bez danění. V USA je to standardní kapitálový zisk, v EU to funguje podobně, ale detaily se liší stát od státu. Ztráty z předchozích investic můžeš odečíst od svých zisků, což je fajn, protože to ti může snížit celkovou daňovou povinnost. Každopádně si dej pozor na to, jaké ETF kupuješ, protože některé mohou mít svoje vlastní specifické daňové pravidla. Projdi si to pořádně a případně se poraď s někým, kdo se vyzná v daních – můžeš ušetřit dost peněz.

137 slov
1.4 minut čtení
2. 5. 2023
Daniel Baloun
Daniel Baloun