Charts.cz/Fórum/Jak snížit daně z příjmů při investování do ETF?

Jak snížit daně z příjmů při investování do ETF?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně daní a investování do ETF. Uvažuju, že bych začal investovat do burzovně obchodovaných fondů, protože jsem slyšel, že to může být skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio a získat pasivní příjem. Ale zajímá mě, jak to vlastně funguje s daněmi? Mám pocit, že když investujete do akcií nebo jiných aktiv, tak se vám na konci roku sečtou zisky a z toho se platí daně z příjmů. Ale co s ETF? Můžete nějak legálně snížit daně z příjmů při investování do těchto fondů? Existují nějaké strategie nebo možnosti, jak optimalizovat daňovou zátěž? A co třeba dividendy z ETF, to se také nějak počítá do daní? Jak to funguje v případě výnosů z prodeje ETF? Je lepší držet ETF dlouhodobě nebo prodávat častěji? Zkrátka, co vše byste doporučili vědět ohledně daní a ETF? Rád bych se poučil od těch, co už mají zkušenosti. Děkuju moc za odpovědi!

151 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2022
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Investování do ETF je super možnost, jak zainvestovat s nižšími náklady. Co se týče daní, tak ano, na zisk z prodeje ETF se vztahuje daň z příjmů, takže když prodáš ETF za víc než jsi koupil, tak to musíš zdanit. Dividendy z ETF se taky daní, většinou ti to strhnou už při výplatě.

Jednou z cest, jak snížit daně, je držet ETF dlouhodobě. Pokud je prodáš až po 3 letech, můžeš se vyhnout vyšší dani za krátkodobý zisk. Takže pokud můžeš, snaž se investice nechat déle a neprodávat hned.

Další možností je využití různých daňových odpočtů nebo investičních účtů, které mají výhody ohledně daní. Například v některých zemích můžeš mít účet s daňovými výhodami, kde platíš nižší daně nebo vůbec žádné na zisky do určité výše. Takže tohle bys měl prozkoumat.

Celkově je dobré mít přehled o tom, co děláš a kdy prodáváš, abys pak neměl šok při podávání daňového přiznání.

150 slov
1.5 minut čtení
29. 1. 2024
Radka Hrušková
Radka Hrušková

S daněma kolem ETF to může bejt trochu složitější, ale dá se na to jít párma způsoby. Když prodáš ETF a máš zisk, tak se ti to počítá jako kapitálový výnos a daní se to. Pokud držíš ETF víc než 3 roky, můžeš mít nižší zdanění. Taky je dobrý vědět, že dividenda z ETF se taky daní, ale pokud reinvestuješ dividendy zpět do fondu, tak si tím vlastně odkládáš daně na později. Mnoho lidí preferuje držet ETF dlouhodobě, protože tím snižují frekvenci prodeje a ziskovost, což vede k nižším daním. Dávej si pozor na zdanění v případě zahraničních ETF, tam to může být komplikovanější kvůli dvojímu zdanění. Celkově platí, že rozumná strategie a plánování mohou výrazně snížit tvou daňovou zátěž. Doporučuje se i konzultace s daňovým poradcem, aby ti poradil přesně podle tvé situace.

134 slov
1.3 minut čtení
18. 12. 2024
František Šafařík
František Šafařík