Charts.cz/Fórum/Rozdíl mezi ETF a tradičními fondy

Rozdíl mezi ETF a tradičními fondy

Zajímalo by mě, jaký je vlastně ten hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními investičními fondy? Slyšel jsem, že ETF jsou nějakým způsobem flexibilnější, ale nevím, v čem to přesně spočívá. Představoval jsem si, že tradiční fondy mají své výhody, jako je třeba aktivní správa portfolia, ale zase slyším o těch nízkých poplatcích u ETF. Jak to vlastně funguje? A co se týče likvidity – je pravda, že ETF si mohu koupit nebo prodat kdykoliv během obchodního dne, zatímco u tradičních fondů jsou transakce omezené na konec dne? To mi přijde jako velké plus. Jaké jsou tedy další faktory, které bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Sleduji různé trendy na trhu a zajímalo by mě i to, zda je lepší volba investovat do ETF nebo do tradičních fondů v kontextu dlouhodobého investování. Rád bych dostal doporučení, co bys mi doporučil jako nejlepší strategii pro začátek investování a proč? Jaké jsou praktické tipy pro nováčky v investování do těchto produktů? Díky moc za pomoc!

165 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2024
Jan Fojtík
Jan Fojtík

Hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními fondy je vlastně v tom, jak se obchodují a jaké mají poplatky. ETF si můžeš koupit a prodat přesně jako akcie během celého dne. To ti dává větší flexibilitu, když chceš reagovat na tržní pohyby. Tradiční fondy se zase obchodují jen jednou denně, takže musíš čekat na konec dne, abys viděl, za kolik nakupuješ nebo prodáváš. Co se týče poplatků, ETF obvykle nemají tak vysoké náklady na správu jako tradiční fondy, což je další plus pro investory.

Aktivní správa v tradičních fondech může být výhodná, ale ne vždy to znamená lepší výnosy. Mnoho lidí se snaží investovat do ETF kvůli diverzifikaci a nízkým nákladům.

Pokud uvažuješ o dlouhodobém investování, tak ETF můžou být fajn volba díky těm nízkým poplatkům a snadné likviditě. Nováčkům bych doporučil začít s nějakým široce rozšířeným indexovým ETF, protože to je relativně bezpečné a jednoduché. Sleduj si trendy na trhu a neinvestuj do něčeho, čemu úplně nerozumíš. A hlavně – buď trpělivý a nevydávej se hned do složitějších strategií. Drž se základu a postupně se uč.

176 slov
1.8 minut čtení
5. 2. 2025
Ludmila Hrochová
Ludmila Hrochová

Tak jo, pojďme na to. Hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními fondy je v tom, jak se obchodují a spravují. ETF (Exchange Traded Funds) se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během dne. To ti dává víc flexibility a možnost reagovat na tržní změny v reálném čase. Tradiční fondy, na druhou stranu, se obchodují jen na konci dne za tzv. NAV (net asset value), takže když chceš prodat nebo koupit, musíš čekat do konce obchodního dne, což je trochu nepraktické.

Co se týče nákladů, ETF mají obecně nižší poplatky za správu než aktivně spravované fondy, protože většinou sledují nějaký index a nepotřebují tolik manažerů. Tradiční fondy mohou mít výhodu v aktivní správě, ale to s sebou nese vyšší náklady a ne vždy to znamená lepší výkonnost.

Při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi bys měl zvážit i další faktory jako daně, dividendy a jaký typ investice hledáš (pasivní vs. aktivní správa). Pro dlouhodobé investování jsou ETF často doporučovány pro jejich nízké náklady a diversifikaci.

Pro začátečníky bych doporučil začít s ETF, protože jsou jednodušší na pochopení a obchodování. Můžeš si vybrat různé sektory nebo globální indexy podle toho, co ti sedí. Snaž se investovat pravidelně a nepanikařit kvůli krátkodobým výkyvům trhu. A nezapomeň si dávat pozor na poplatky u brokera! Takže shrnuto – pokud chceš flexibilitu a nižší náklady, jdi do ETF.

227 slov
2.3 minut čtení
8. 2. 2025
Ondřej Král
Ondřej Král