Charts.cz/Fórum/ETF nebo podílové fondy? Které jsou lepší pro začátečníka?

ETF nebo podílové fondy? Které jsou lepší pro začátečníka?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně investování a chtěl bych se zeptat, co si o tom myslíte. Začínám přemýšlet o svých prvních investicích a narazil jsem na dvě možnosti – ETF a podílové fondy. Říká se, že ETF jsou super, protože se obchodují jako akcie a mají nižší poplatky, což je pro mě zajímavé. Na druhou stranu jsem slyšel, že podílové fondy mohou být také fajn pro lidi, kteří nechtějí samostatně spravovat své portfolio a preferují to mít v rukou profesionálů. Mám ale obavy, jestli bych vůbec měl do něčeho takového investovat, když jsem začátečník. Je lepší začít s ETF nebo s podílovými fondy? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi nimi, co se týče rizika a výnosu? A co je vlastně víc doporučované pro někoho, kdo nemá žádné zkušenosti a chce si jen vytvořit nějaký pasivní příjem? Zajímalo by mě také, jaké faktory bych měl zvážit při výběru mezi těmito dvěma možnostmi. Díky moc za rady!

155 slov
1.6 minut čtení
30. 5. 2023
Rudolf Kočí
Rudolf Kočí

Pokud začínáš s investováním, tak ETF jsou často lepší volba. Mají nižší poplatky, což je důležitý faktor, když se chceš vyhnout zbytečným nákladům. Obchodují se jako akcie, takže můžeš nakupovat a prodávat kdy chceš, což je super pro flexibilitu. Na druhou stranu podílové fondy mají výhodu v tom, že za tebe investice spravuje profesionál, což může být pohodlné, když nevíš, co děláš. Ale měj na paměti, že tyto fondy bývají dražší a můžeš mít omezení v likviditě. Co se týče rizika a výnosu, ETF obvykle kopírují indexy, takže jejich výnosy jsou dost stabilní. Podílové fondy mohou mít větší variabilitu v závislosti na tom, jak si vedou jednotliví manažeři. A pokud hledáš pasivní příjem, tak ETF ti to mohou zajistit s menšími náklady. Na co si dát pozor? Zjisti si o poplatcích, výkonnosti a taky o tom, co vlastně investuješ. Doufám, že ti to pomůže!

144 slov
1.4 minut čtení
2. 11. 2024
Simona Kašparová
Simona Kašparová

Tak to je otázka, co? ETF a podílové fondy mají každý svoje pro a proti. ETF jsou fakt super, protože máš nízký poplatky a můžeš je obchodovat kdy chceš přes burzu, jako akcie. To je pro začátečníka fajn, protože nemusíš čekat na konec dne jako u podílových fondů. Navíc, většinou máš lepší výkonnost díky těm nižším poplatkům.

Na druhou stranu podílové fondy nabízejí profesionální správu, což může být výhoda, pokud chceš mít investice v rukou někoho jiného a neřešit to sám. Ale pozor, tam jsou často vyšší poplatky a není to tak flexibilní.

Pro začátečníka bych asi doporučil ETF, pokud chceš mít víc kontroly a nižší náklady. Ale jestli se cítíš líp s tím, že to někdo spravuje za tebe, tak klidně jdi do podílových fondů. Vždycky je dobrý si udělat vlastní průzkum a třeba začít s menší částkou, abys viděl, jak to funguje. A taky se zamysli nad tím, co vlastně chceš dosáhnout – pasivní příjem je super, ale musíš vědět, jak dlouho jsi ochotný investovat a jak moc riskovat.

169 slov
1.7 minut čtení
15. 11. 2024
Jiří Liška
Jiří Liška