Charts.cz/Fórum/Kolik různých ETF bych měl mít pro dobrou diverzifikaci investic?

Kolik různých ETF bych měl mít pro dobrou diverzifikaci investic?

Přemýšlím nad tím, jak vytvořit efektivní investiční portfólio a rád bych se zaměřil na ETF. Zajímalo by mě, kolik různých ETF by mi mohlo poskytnout dostatečnou diverzifikaci. Slyšel jsem, že diverzifikace je klíčová pro snížení rizika a maximalizaci výnosu, ale nejsem si jistý, kolik ETF je tak akorát. Vím, že existují různé typy ETF, jako jsou akciové, dluhopisové, komoditní nebo sektoriální. Mám si vybrat jen několik z nich, nebo bych měl investovat do širšího spektra? Jak to vlastně funguje? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování o počtu ETF, které chci mít v portfoliu? Je třeba brát v úvahu i geografickou diverzifikaci? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají s investováním do ETF zkušenosti. Kolik jich máte ve svém portfoliu vy? Existuje nějaké doporučení nebo osvědčené praktiky v této oblasti? Jsem otevřený všem názorům a rád bych se dozvěděl více o tom, jak správně nastavit své investice a co všechno by mělo hrát roli při výběru počtu ETF.

160 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2022
Renata Bečková
Renata Bečková

Když přemýšlíš o diverzifikaci s ETF, tak doporučuji mít tak 5 až 10 různých ETF. Je dobrý mít kombinaci akcií, dluhopisů a třeba i nějaké komodity. Tím si pokryješ různý trhy a sektory, což pomůže snížit riziko. Zároveň se zaměř na geografickou diverzifikaci – třeba mít něco v USA, Evropě a rozvíjejících se trzích.

Taky záleží na tvém investičním horizontu a risk appetite. Když jsi konzervativní investor, můžeš preferovat stabilnější ETF jako jsou dluhopisy. Kdo má rád větší riziko, klidně může jít do sektorových ETF jako technologie nebo zdravotnictví.

Přesně kolik ETF je ideál se liší, ale snaž se neplýtvat moc na jedno ETF, protože pak to ztrácí smysl. Důležitý je vybrat si kvalitní fondy s nízkými poplatky a dobrým výkonem. Takže si udělej průzkum a vyber ty správné kombinace.

129 slov
1.3 minut čtení
18. 9. 2023
Petr Krejčík
Petr Krejčík

Diverzifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Když mluvíme o ETF, tak doporučuju mít tak 5-10 různých ETF. To už ti dá slušnou škálu a pokryje ti víc sektorů i regionů. Můžeš zvolit třeba jedno ETF na široký trh (S&P 500 nebo MSCI World), k tomu nějaké zaměřené na rozvojové trhy, pak možná dluhopisy, a do toho přihodit nějaký sektor jako technologie nebo zdravotnictví.

Geografická diverzifikace taky hraje roli, takže bych se snažil mít něco jak v USA, tak v Evropě a třeba i Asii. Hlavně si dej pozor na náklady ETF, ty se ti můžou přidat k celkovému výnosu. Když to shrnu, nechoď do extrémů s počtem ETF, ale vyber si ty, co tě zajímají a mají dobré zázemí. Ať ti to dobře vydělává!

125 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2023
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová