Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do ETF, když nemám moc peněz?

Jak mohu začít investovat do ETF, když nemám moc peněz?

Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do ETF, když mám na účtu jen pár tisíc a nevím, jestli je to vůbec smysluplné. V poslední době jsem se dost zajímala o investování a slyšela jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro začátečníky, protože jsou diversifikované a nabízejí možnost investovat do různých aktiv. Ale co když nemám moc peněz? Jaké jsou minimální částky, které potřebuji k tomu, abych mohla začít? A co když se mi nechce riskovat velké částky? Existují nějaké platformy nebo brokeri, kde mohu začít s malou investicí? Mám obavy, že pokud začnu s málo, tak to bude mít malý dopad nebo se mi to nevyplatí. Jak se vlastně určuje cena ETF a co všechno bych měla zvážit předtím, než do toho skočím? A taky – je lepší investovat jednorázově nebo pravidelně? Jak se to dělá v praxi? Ráda bych slyšela zkušenosti ostatních, kteří s tímto způsobem investování začínali. Jaké máte tipy na to, jak efektivně investovat s malým rozpočtem? Děkuju za rady!

167 slov
1.7 minut čtení
22. 1. 2022
Barbora Vorlová
Barbora Vorlová

Takže, pokud chceš začít investovat do ETF s pár tisícovkami, tak to určitě jde! Většina brokerů ti umožní začít už s relativně malou částkou, klidně od 1000 Kč nebo i méně. Je dobré si vybrat nějakou platformu, co nemá vysoké poplatky – třeba Degiro nebo Revolut – tam je to v pohodě.

Co se týče ceny ETF, ta se určuje na základě hodnoty aktiv, co dané ETF drží, takže když trhy rostou, roste i cena ETF. Měla bys mít na paměti, že investice není risk bez rizika, ale jít do toho s malou částkou je lepší než nic.

Ohledně pravidelných vs. jednorázových investic, pravidelné investice (například každý měsíc) ti pomůžou průměrovat nákupní cenu a můžeš lépe zvládat výkyvy trhu. Spousta lidí to dělá a funguje to. Takže ano, není to o velikosti peněz, ale o tom začít a časem se to nasčítá.

Jasně, že to může vypadat, že pár tisíc nemá smysl, ale každá koruna se počítá! Začni, uč se a časem se v tom zlepšíš.

166 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Elena Bečková
Elena Bečková

No jasně, investování do ETF je fakt super volba, i když nemáš moc peněz. Můžeš začít už s pár tisíci, protože spousta brokerů dneska nevyžaduje žádný minimální vklad nebo ti umožní koupit i zlomek ETF. Třeba Degiro nebo Fio Banka jsou dobré možnosti, tam si můžeš otevřít účet a začít investovat.

Co se týká ceny ETF, ta se určuje podle toho, jak se obchodují akcie v portfoliu ETF. Když nakoupíš ETF, tak vlastně kupuješ podíl na celém tom balíčku akcií.

Myslím, že pravidelné investice můžou být lepší než jednorázové, protože ti to pomůže průměrovat náklady a snižovat riziko. Takže radši si nastav nějaký trvalý příkaz a investuj třeba každý měsíc.

Nezapomeň si taky zjistit, jaké poplatky mají jednotlivé platformy, protože to může ovlivnit tvůj výnos. A hlavně – nedělej si zbytečné obavy, i malá částka může časem narůst díky složenému úroku. Hlavně začni a uč se, jak to funguje.

149 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Irena Kovářová
Irena Kovářová