Charts.cz/Fórum/Kryptoměny nebo akcie? Co je lepší volba pro investice?

Kryptoměny nebo akcie? Co je lepší volba pro investice?

Jsem dost zmatený ohledně toho, kam investovat svoje peníze. Všude slyším o kryptoměnách, jak jsou ziskové a že se vyplatí do nich investovat. Na druhou stranu, akcie jsou tradičním způsobem, jak investovat už dlouhou dobu a spousta lidí na nich vydělala. Ale co je vlastně lepší? Měli bychom se pustit do rizikovějších kryptoměn, které mohou dramaticky kolísat? Četl jsem, že bitcoin a ethereum zažívají šílené výkyvy, což mě nutí přemýšlet o tom, jestli to není příliš riskantní. Na druhou stranu akcie také nejsou bez rizika. Odpovídá to ale nějakým trendům? Jak to vypadá s návratností investic v dlouhodobém horizontu? Jaký máte názor na diverzifikaci mezi akcie a kryptoměny? Není lepší mít portfolio, které zahrnuje obojí? A co NFT? Slyšel jsem, že to může být další způsob, jak zhodnotit peníze. Co byste doporučili někomu, kdo chce začít investovat a neví, kde začít? Je lepší jít do bezpečnějších akcií nebo zkusit štěstí s kryptoměnami, i když o nich moc nevím? Jaké máte zkušenosti s oběma možnostmi?

164 slov
1.6 minut čtení
8. 4. 2022
Tomáš Vyskočil
Tomáš Vyskočil

Investice do kryptoměn a akcií se fakt liší. Kryptoměny, jako bitcoin nebo ethereum, nabízejí možnost vysokýho zisku, ale taky velký riziko. Ty ceny skáčou nahoru a dolů jak na horský dráze. Akcie zase bývají stabilnější, ale taky to není bez rizika, hlavně teď v době různých krizí. Dlouhodobě akcie dávají solidní návratnost, obvykle kolem 7-10 % ročně, pokud se koukáš na celé desetiletí. Mnoho investorů doporučuje diverzifikaci, což znamená mít portfolio, který zahrnuje jak akcie, tak kryptoměny. Takže místo toho, abys vsadil všechno na jednu kartu, můžeš rozložit riziko mezi víc oblastí. Co se NFT týče, to je další divoký pole, co má svý fanoušky a můžeš na tom taky něco vydělat, ale opět to chce znalosti a štěstí. Pokud jsi začátečník, možná by bylo fajn začít s těma bezpečnějšíma akciema a pak se postupně podívat do krypta, až budeš mít lepší přehled. Hodně štěstí!

145 slov
1.5 minut čtení
20. 7. 2024
Dominik Vaněk
Dominik Vaněk

Myslím, že to záleží na tvé toleranci k riziku a co chceš od investic. Kryptoměny jako bitcoin a ethereum jsou fakt volatilní, můžeš rychle vydělat, ale taky hodně ztratit. Na druhou stranu akcie jsou tradičnější, většina firem má nějakou historii a můžeš se opřít o analýzy a trendy. Dlouhodobě akcie většinou rostou, ale taky to chce čas a trpělivost.

Diverzifikace je určitě dobrý nápad, prostě nepokládat všechna vejce do jednoho košíku. Můžeš mít část peněz v akciích a část v kryptu. Co se týče NFT, tak to je další level, ale taky dost spekulativní, takže tam bych byl opatrnější.

Začít můžeš s tím, co ti připadá pohodlnější. Pokud jsi nervózní z volatility krypta, asi začni akciema a potom si klidně vyzkoušej i něco z kryptoměn. Ale pamatuj, že ve všem bys měl mít nějaký plán a nezapomínej na důkladný průzkum.

138 slov
1.4 minut čtení
20. 2. 2023
Oldřich Zajíc
Oldřich Zajíc