Charts.cz/Fórum/Můžu ztratit peníze, když investuji do státních dluhopisů?

Můžu ztratit peníze, když investuji do státních dluhopisů?

Zajímalo by mě, jestli je možné ztratit peníze, když se rozhodnu investovat do státních dluhopisů. Slyšel jsem, že státní dluhopisy se považují za bezpečné investice, ale i tak mám obavy. Co když úrokové sazby vzrostou, nebo co když se stane něco s ekonomikou? Mohlo by to mít vliv na hodnotu mých dluhopisů? A co když je budu chtít prodat před jejich splatností? Taky mě zajímá, jak to funguje s inflací – mohu přijít o peníze, pokud inflace převýší výnos z dluhopisů? Rozhodně nechci riskovat své úspory, ale zároveň chci mít jistotu, že moje investice poroste. Jaké jsou skutečné rizika a výhody investic do státních dluhopisů? Odpovězte mi prosím na všechny tyto otázky. Děkuji!

113 slov
1.1 minut čtení
15. 12. 2020
Alois Švec
Alois Švec

Státní dluhopisy se obvykle považují za bezpečnější investice, ale i tak můžeš ztratit peníze. Když úrokové sazby vzrostou, hodnota tvých dluhopisů na trhu klesne, což znamená, že pokud je prodáš před splatností, můžeš dostat méně, než jsi za ně zaplatil. Co se týče inflace, pokud inflace překročí úrokový výnos dluhopisů, reálně na tom tratíš. To znamená, že i když dostáváš úroky, kupní síla tvých peněz klesá. Rizika jsou tedy reálná, i když státní dluhopisy jsou obvykle bezpečnější než akcie nebo jiné investice. Takže jo, určitě je dobrý mít to na paměti a diversifikovat investice, abys minimalizoval případné ztráty.

98 slov
1 minut čtení
10. 9. 2021
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička

Investice do státních dluhopisů se obecně považují za bezpečnější než akcie nebo jiné riskantnější investice. Ale i tak, ztrátu peněz můžeš zaznamenat, zvlášť pokud se rozhodneš je prodat před splatností. Když úrokové sazby vzrostou, cena tvých dluhopisů klesá, takže pokud je prodáš, můžeš prodělat. Ekonomické problémy taky můžou ovlivnit důvěru ve stát a tím i hodnotu dluhopisů.

Pokud jde o inflaci, jestliže ta převýší úrokovou sazbu z dluhopisů, tak reálně ztrácíš kupní sílu. Takže i když ti budou platit úroky, za stejné peníze si koupíš méně. Zkrátka, státní dluhopisy jsou bezpečný přístav, ale ne bez rizika. Dobrý nápad je mít v portfoliu mix různých investic, abys snížil celkové riziko.

108 slov
1.1 minut čtení
17. 3. 2023
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková