Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika při investování do dluhopisů?

Jaké jsou hlavní rizika při investování do dluhopisů?

Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní rizika bych měl mít na paměti, pokud uvažuji o investování do dluhopisů. Slyšel jsem, že to může být celkem bezpečná investice oproti akciím, ale zároveň mám pocit, že to není tak jednoduché. Mohli byste mi osvětlit, co přesně znamená například úrokové riziko nebo kreditní riziko? A co když dluhopisy vydává stát či firma, u které je problém s likviditou? Jak moc mě to může ohrozit? Je pravda, že když se úrokové sazby zvyšují, ceny dluhopisů klesají? Mám také obavy z inflace a toho, jak by mohla ovlivnit mé výnosy. Rád bych věděl víc o tom, jak tyto faktory vzájemně souvisejí a na co bych se měl zaměřit, abych minimalizoval možná rizika. Předem díky za vaše názory a zkušenosti!

124 slov
1.2 minut čtení
20. 12. 2022
Luboš Hrdlička
Luboš Hrdlička

Při investování do dluhopisů je fakt, že to vypadá jako bezpečnější volba než akcie, ale i tady jsou rizika. Klíčovým je úrokové riziko – když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů padají. To se stane, protože novější dluhopisy s vyššími sazbami jsou atraktivnější a starší s nižšími výnosy ztrácejí na hodnotě. Pak tu máme kreditní riziko, což je možnost, že emitent (firma nebo stát) nebude schopen splácet úroky nebo jistinu. Když investujete do dluhopisů firmy v problémech, může to být dost riskantní. Takže než něco koupíš, mrkni na jejich rating.

A nezapomeň na likviditu – pokud chceš prodat dluhopis dřív, než vyprší jeho doba splatnosti, můžeš mít problém s tím, že nenajdeš kupce nebo prodáš za horší cenu. Inflace je další věc; když inflace roste, reálné výnosy klesají. Takže se zaměř na to, jaký má dluhopis úrok ve vztahu k inflaci a úrokovým sazbám obecně. Hlavní je mít rozum a diversifikovat portfolio – nesázej všechno na jednu kartu.

157 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2025
Filip Sýkora
Filip Sýkora

V investování do dluhopisů je fakt pár rizik, na který je dobrý dávat bacha. První je úrokový riziko – jakmile úrokový sazby vzrostou, ceny tvých dluhopisů klesají. To je proto, že nový dluhopisy s vyššíma úrokama vypadají atraktivnějc, tak ti starý s nižšíma ztrácejí na hodnotě. Pak je tu kreditní riziko, což se týká schopnosti emitenta (firma nebo stát) splácet. Když má firma problémy, můžeš dostat jen část investice zpátky nebo nic. Likvidita může bejt taky problém, pokud chceš prodat dluhopis a nikdo ho nechce koupit, tak se dostaneš do špatný situace. Inflace je další věc – i když dostaneš úroky, pokud inflace roste, reálná hodnota tvých výnosů klesá. Takže si dej pozor na tohle všechno a diversifikuj portfólio, abys minimalizoval rizika. Snaž se mít různé typy dluhopisů a nespoléhej jen na jeden typ.

134 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2025
Jaroslav Pešta
Jaroslav Pešta