Charts.cz/Fórum/Jak efektivně diversifikovat své investice mezi akcie a reality?

Jak efektivně diversifikovat své investice mezi akcie a reality?

Zdravím všechny, potřeboval bych radu ohledně diversifikace mých investic. Zajímá mě, jak se to vlastně dělá, když chci rozdělit své peníze mezi akcie a nemovitosti. Mám už nějaké akcie a teď přemýšlím, že bych do toho přidal i realitní trh, ale nejsem si jistý, jak to udělat efektivně. Jakým způsobem bych měl začít? Jaké faktory mám zohlednit při rozhodování o tom, kolik investovat do akcií a kolik do nemovitostí? Je lepší mít vyvážené portfolio, nebo spíš vsadit na jeden typ investice více? A když už se rozhodnu pro investice do realit, co všechno bych měl vědět? Je rozumné začít s malou nemovitostí na pronájem nebo je lepší investovat do realitního fondu? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody těchto dvou přístupů? Taky mě zajímá, jak sledovat výkonnost obou typů investic – existují nějaké doporučené metody nebo nástroje? A co třeba daně z příjmů z pronájmu versus kapitálové zisky z akcií, na co bych si měl dát pozor? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože jsem v tomhle ještě dost nováček a nechci udělat nějakou chybu.

175 slov
1.8 minut čtení
3. 7. 2022
Ondřej Kraus
Ondřej Kraus

Takže, co se týká diversifikace mezi akcie a reality, je dobrý nápad začít tím, že si ujasníš, kolik chceš investovat celkově a jak moc jsi ochotný riskovat. Mnoho lidí doporučuje mít nějaký poměr, třeba 60% do akcií a 40% do nemovitostí, ale to hodně záleží na tvých cílech a finanční situaci.

Když se rozhodneš investovat do realit, můžeš zvolit buď přímou koupi nemovitosti na pronájem, nebo investici do realitního fondu (REIT). První možnost ti dá víc kontroly a potenciální příjem z pronájmu, ale nese s sebou víc práce a rizika (např. náklady na údržbu). Na druhou stranu REITy jsou pohodlnější, likvidnější a nabízí diversifikaci i s menším kapitálem.

Co sledování výkonnosti? Můžeš využít různé aplikace nebo weby, které sledují trhy a nabízejí analýzy. U těch akcií sleduj indexy a pro reality můžeš sledovat ceny nemovitostí v tvé oblasti.

A co daně? Příjem z pronájmu se daní jinak než kapitálové zisky z akcií, takže na to si dej pozor. Vždycky je dobrý probrat to s účetním nebo poradcem.

Na závěr - nebuď nervózní, investování je proces. Možná si to zkusit rozdělit a vyzkoušet oboje na začátku a uvidíš, co ti víc vyhovuje.

188 slov
1.9 minut čtení
13. 8. 2023
Karel Kopecký
Karel Kopecký

Než začneš s diversifikací, je dobrý si uvědomit, kolik peněz chceš do akcií a kolik do nemovitostí. Můžeš třeba začít tím, že investuješ 70% do akcií a 30% do realit, nebo naopak, podle toho, co ti víc vyhovuje. Důležitý je mít vyvážený přístup, ale pokud se ti líbí jedna forma víc, klidně můžeš trochu přehodit váhy.

Když jde o reality, můžeš začít buď s malou nemovitostí na pronájem, což může být fajn pro stabilní příjem, nebo zkusit realitní fondy (REIT), které ti dají expozici bez nutnosti spravovat samotnou nemovitost. Každá varianta má svý pro a proti – s nemovitostí máš víc kontroly, ale taky víc práce a rizika. Fondy jsou pohodlnější, ale poplatky můžou snížit zisk.

Sledování výkonnosti investic je důležitý. Můžeš použít aplikace jako Mint nebo Personal Capital na sledování portfolia. A co se týče daní, pokud pronajímáš, tak počítej s daněmi z příjmu z pronájmu a sleduj pravidla ohledně odpisů a výdajů. U akcií zase dávej pozor na kapitálové zisky – to ti může dost ovlivnit čistý výnos.

Nezapomeň taky na to, že trhy se mění. Takže možná časem upravit rozložení investic podle vývoje trhu nebo tvých cílů. Buď trpělivej a uč se pořád něco novýho.

195 slov
2 minut čtení
3. 11. 2024
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová