Charts.cz/Fórum/Co všechno musím mít, abych správně nahlásil zisky z kryptoměn?

Co všechno musím mít, abych správně nahlásil zisky z kryptoměn?

Když se podívám na své investice do kryptoměn, tak si říkám, co vlastně všechno potřebuju k tomu, abych mohl správně nahlásit svoje zisky. Vím, že každý rok musím udělat daňové přiznání a mám obavy, že bych mohl něco přehlédnout nebo udělat chybu. Zajímá mě, jestli je potřeba uchovávat nějaké dokumenty o svých transakcích, jako jsou výpisy z burzy nebo potvrzení o nákupech a prodejích. Jak dlouho bych měl tyto doklady mít? Musím si také vést nějakou evidenci o tom, kdy jsem investice nakupoval a prodával? A co když jsem své kryptoměny převáděl mezi různými peněženkami? Je to nutné hlásit? Dále bych rád věděl, jaký je vůbec správný postup při výpočtu zisků – počítá se to jako rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou nebo jsou tam nějaké další faktory, které je třeba zohlednit? A co poplatky za transakce – můžu je zahrnout do výpočtu zisků? Mám také nějaké obavy ohledně toho, co se stane, pokud nebudu mít všechny potřebné informace k dispozici. Mohlo by to znamenat problémy s úřady? Jak byste doporučili uchovávat všechny tyto informace, aby byly snadno dostupné při přípravě daňového přiznání? Vím, že se situace kolem daní z kryptoměn neustále mění, takže i v tomhle ohledu bych rád znal aktuální tipy. V neposlední řadě by mě zajímal i váš názor na případné konzultace s odborníky na daně – má to smysl nebo si to mohu zvládnout sám? Předem díky za jakékoli rady a tipy!

236 slov
2.4 minut čtení
13. 7. 2023
Božena Světlíková
Božena Světlíková

K tomu, abys správně nahlásil zisky z kryptoměn, je potřeba mít pár věcí v pořádku. Určitě si uchovávej všechny doklady o transakcích – to znamená výpisy z burz, potvrzení o nákupech a prodejích. Tohle všechno bys měl mít aspoň 5 let, protože úřady můžou chtít vidět, jak jsi na tom byl s daněma. Je důležité si zaznamenávat datum nákupu a prodeje, a taky to, za kolik jsi nakupoval nebo prodával. Pokud jsi převáděl kryptoměny mezi peněženkami, tak to hlásit nemusíš, ale musíš mít přehled o tom, co máš. Zisk se počítá jako rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, ale nezapomeň na poplatky za transakce – ty můžeš zahrnout do výpočtu, což ti trochu pomůže snížit zdanitelný příjem. Kdyby sis nebyl jistý, tak s tím klidně zajdi k odborníkovi na daně, občas je lepší mít jistotu než se dostat do problémů s úřady. Uchovávej si všechno v nějaké jednoduché tabulce nebo aplikaci, aby ses pak nedivil, když přijde čas na daňový přiznání.

161 slov
1.6 minut čtení
23. 1. 2025
Patrik Doležal
Patrik Doležal

Je dobrý mít všechno v evidenci, protože úřady to můžou chtít. Určitě si schovávej výpisy z burz, potvrzení o nákupech a prodejích, a když převádíš mezi peněženkama, tak to taky zaznamenej. Obecně platí, že bys měl mít všechny doklady min. 5 let, protože to je doba pro případnou kontrolu od FÚ. Zisky se počítají jako rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, jasně, ale nezapomeň na poplatky - ty si můžeš odečíst. Když nebudeš mít všechny informace, může to být problém, takže fakt doporučuji vést si dobrou evidenci. K tomu ti pomůžou třeba tabulky v Excelu nebo specializovaný software na sledování krypto transakcí. Konsultace s daňovým poradcem má smysl, pokud máš složitější situaci nebo se v tom moc nevyznáš. Pokud jsi si jistý svýma znalostma a nemáš moc transakcí, zvládneš to i sám.

132 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2023
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová