Co všechno musím mít, abych správně nahlásil zisky z kryptoměn?
Když se podívám na své investice do kryptoměn, tak si říkám, co vlastně všechno potřebuju k tomu, abych mohl správně nahlásit svoje zisky. Vím, že každý rok musím udělat daňové přiznání a mám obavy, že bych mohl něco přehlédnout nebo udělat chybu. Zajímá mě, jestli je potřeba uchovávat nějaké dokumenty o svých transakcích, jako jsou výpisy z burzy nebo potvrzení o nákupech a prodejích. Jak dlouho bych měl tyto doklady mít? Musím si také vést nějakou evidenci o tom, kdy jsem investice nakupoval a prodával? A co když jsem své kryptoměny převáděl mezi různými peněženkami? Je to nutné hlásit? Dále bych rád věděl, jaký je vůbec správný postup při výpočtu zisků – počítá se to jako rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou nebo jsou tam nějaké další faktory, které je třeba zohlednit? A co poplatky za transakce – můžu je zahrnout do výpočtu zisků? Mám také nějaké obavy ohledně toho, co se stane, pokud nebudu mít všechny potřebné informace k dispozici. Mohlo by to znamenat problémy s úřady? Jak byste doporučili uchovávat všechny tyto informace, aby byly snadno dostupné při přípravě daňového přiznání? Vím, že se situace kolem daní z kryptoměn neustále mění, takže i v tomhle ohledu bych rád znal aktuální tipy. V neposlední řadě by mě zajímal i váš názor na případné konzultace s odborníky na daně – má to smysl nebo si to mohu zvládnout sám? Předem díky za jakékoli rady a tipy!