Jak se počítají zisky z kryptoměn pro daně?
Zajímalo by mě, jak vlastně správně spočítat zisky z kryptoměn, když přijde na daně. Mám několik různých měn a občas je prodávám nebo si je vyměňuji, takže si nejsem úplně jistý, co všechno musím sledovat. Například, když koupím Bitcoin za 1000 korun a pak ho prodám za 1500 korun, tak jak mám počítat ten zisk? Co když mezi tím udělám pár jiných transakcí, jako třeba vyměním část Bitcoinu za nějakou altcoin? Jak tohle všechno dává smysl, když přijde na daňové přiznání? A co se stane, pokud prodej nebo výměna proběhne v jiné měně než korunách? Musím to přepočítávat na české koruny při každém prodeji nebo směně? Jaké doklady nebo evidence potřebuji uchovávat pro případ, že bych měl nějaké kontroly od finančního úřadu? Je to podobné jako s akciemi, nebo jsou tam nějaké zásadní rozdíly? Jak často se to mění a musím sledovat i nějaké novinky? Jaká jsou rizika a co bych měl vědět před tím, než začnu investovat do kryptoměn s ohledem na daně? Odkud začít a kde najdu spolehlivé informace o daňových povinnostech spojených s kryptoměnami?