Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které dluhopisy jsou teď nejlepší investice?

Jak poznám, které dluhopisy jsou teď nejlepší investice?

V poslední době se čím dál tím více zajímám o investice do dluhopisů, ale jsem trochu ztracený. Jak vlastně poznat, které dluhopisy jsou teď ty nejlepší investice? Mám na mysli nejen státní dluhopisy, ale i korporátní a jiné typy. Jaké faktory by měly ovlivnit moje rozhodování? Co všechno bych měl sledovat, abych se ujistil, že investuji rozumně a minimalizuji riziko? Je důležité věnovat pozornost úrokovým sazbám, nebo se mám zaměřit na ratingové agentury a jejich hodnocení? A co třeba ekonomické ukazatele – jak moc ovlivňují výnosy dluhopisů? Jak poznám, jestli je daný dluhopis podhodnocený nebo nadhodnocený? Zajímalo by mě také, jestli hrají roli trendy v oblasti udržitelnosti a ESG investic při výběru dluhopisů. Také bych chtěl vědět, jestli existuje nějaký způsob, jak získat aktuální informace a analýzy ohledně nejlepších dluhopisových investic. Může mi někdo doporučit nějaké webové stránky nebo aplikace, které sledují trh s dluhopisy? Všem předem děkuji za rady a tipy, určitě mi to hodně pomůže ve vyhledávání správných investičních příležitostí.

162 slov
1.6 minut čtení
1. 5. 2023
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Je dobrý, že se zajímáš o dluhopisy, investice do nich můžou být fajn způsob, jak diversifikovat portfólio. Hlavně je důležitý sledovat úrokový sazby, ty mají vliv na to, jak se ceny dluhopisů pohybují. Když úrokový sazby rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají a naopak. Ratingové agentury jako Moody's nebo S&P ti můžou dát představu o riziku – čím vyšší rating, tím nižší riziko defaultu, což je důležitý, když jde o korporátní dluhopisy.

Dále se koukej na ekonomický ukazatele jako inflaci, nezaměstnanost nebo HDP. Tyhle faktory maj vliv na celkovou ekonomickou situaci a tím pádem i na trh s dluhopisy. Pokud máš pocit, že je nějaký dluhopis podhodnocený, sleduj jeho výnos v porovnání s ostatními podobnými dluhopisy – můžeš tak odhalit příležitosti.

Co se týče udržitelnosti a ESG investic, to je teď hodně trendy. Mnoho investorů se už dívá na to, jak firmy fungujou z hlediska udržitelnosti a etiky. Takže pokud tě to zajímá, hledej dluhopisy od společností, které mají dobrou reputaci v této oblasti.

Na trhu s dluhopisy je spousta zdrojů informací. Zkus stránky jako Bloomberg, Investopedia nebo Yahoo Finance – tam najdeš aktuální analýzy a trendy. Taky je dobrý si nastavit Google alerty na specifické dluhopisy nebo témata, co tě zajímají. Hodně štěstí s investováním!

202 slov
2 minut čtení
15. 3. 2024
Kristýna Šebestová
Kristýna Šebestová

Když se díváš na investice do dluhopisů, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. Určitě sleduj úrokový sazby, protože ty ovlivňují ceny dluhopisů. Když úrokovky rostou, ceny starších dluhopisů klesají. Ratingové agentury jako Moody's nebo S&P ti dají představu o riziku spojeném s daným emitentem, takže to taky nezapomeň zohlednit.

Co se týče ekonomických ukazatelů, faktory jako inflace nebo HDP můžou hodně ovlivnit výnosy, takže se na to koukni. Jestli chceš zjistit, jestli je dluhopis podhodnocený, zkus porovnat jeho výnos s podobnými dluhopisy nebo benchmarky.

A k tomu ESG – je to čím dál víc důležité, protože investoři hledají udržitelnost a etické investice. Takže pokud pro tebe hrají tyhle věci roli, mrkni na zelené dluhopisy nebo firmy s dobrou ESG reputací.

Jako zdroje informací doporučuju třeba Bloomberg pro aktuální zprávy a analýzy trhu. Můžeš taky zkusit stránky jako Morningstar nebo Investing.com pro přehledy a hodnocení dluhopisů. Hodně štěstí při investování!

149 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2024
Andrea Pražáková
Andrea Pražáková