Můžu přijít o peníze, když investuji do dluhopisů?
Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně investování do dluhopisů. V poslední době jsem dost četl o různých typech investic a dluhopisy mi přijdou jako jedna z těch bezpečnějších možností. Ale mám v hlavě takovou otázku – je možné, že bych při investování do dluhopisů mohl přijít o peníze? Mám na mysli například situace, kdy by firma, které jsem půjčil peníze prostřednictvím dluhopisů, zkrachovala nebo měla finanční problémy. Jak to vlastně funguje? Co když se úrokové sazby změní a já budu mít dluhopisy s nižším výnosem? Nebudu pak ztrácet peníze? Je třeba se bát i inflace, která by mohla snížit hodnotu peněz, které dostanu zpět po splatnosti? A co riziko státních dluhopisů, dá se na to spolehnout nebo je tam také nějaké nebezpečí? Vím, že některé dluhopisy jsou považovány za bezpečné, ale slyšel jsem příběhy o tom, jak lidé přišli o peníze v různých situacích. Jak si tedy mohu být jistý, že moje investice do dluhopisů bude bezpečná? Chci prostě vědět, jestli je důvod k obavám nebo se mám spíš soustředit na výhody investování do těchto nástrojů. Díky moc za vaše názory a zkušenosti!