Charts.cz/Fórum/Jaká jsou hlavní bezpečnostní rizika spojená s investicí do dluhopisů?

Jaká jsou hlavní bezpečnostní rizika spojená s investicí do dluhopisů?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní bezpečnostní rizika, když člověk investuje do dluhopisů? Slyšel jsem, že na rozdíl od akcí by měly být dluhopisy bezpečnější a stabilnější formou investice, ale zároveň jsem četl, že i tady hrozí různá rizika. Například co se stane, když emitent dluhopisu zkrachuje? Jak to ovlivní investora, který si koupil tyto dluhopisy? A co úrokové sazby? Jak moc mohou měnit situaci na trhu a tím pádem i hodnotu dluhopisů? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké specifické typy dluhopisů, které by mohly být více rizikové než jiné. Je dobré mít na paměti nějaké další faktory jako je inflace nebo měnové riziko? Měl bych se před investováním do dluhopisů pořádně informovat o všech těchto věcech, nebo se dá říct, že jsou to prostě bezpečná investice a není potřeba se tím tolik zabývat? Děkuju za odpovědi!

138 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal

Investice do dluhopisů rozhodně nejsou bez rizika, i když se často považují za bezpečnější než akcie. Hlavní riziko je kreditní riziko, což znamená, že když emitent dluhopisu zkrachuje, můžeš přijít o část nebo i celé svoje peníze. Taky je tu úrokové riziko – když úrokové sazby vzrostou, hodnota stávajících dluhopisů klesá. To znamená, že pokud se rozhodneš prodat dluhopis před splatností, můžeš prodělat.

Dalším faktorem je inflace, která ti může sežrat reálnou návratnost investice. Pokud inflace roste rychleji než úrokové sazby, tvé výnosy z dluhopisů mohou být méně atraktivní. Měnové riziko hrozí hlavně u zahraničních dluhopisů, kde výkyvy měnových kurzů můžou ovlivnit tvé výnosy.

Existují i různé typy dluhopisů – vládní jsou obvykle považovány za bezpečnější než korporátní, ale pak tu jsou high-yield dluhopisy, které mají vyšší výnosy a tím pádem i větší riziko selhání emitenta. Takže určitě je dobrý mít v tom jasno a udělat si nějaký průzkum před investováním, aby ses vyhnul nepříjemným překvapením.

155 slov
1.6 minut čtení
4. 6. 2024
Tomáš Duchoň
Tomáš Duchoň

Investice do dluhopisů sice bývá považována za bezpečnější než akcie, ale i tady se najdou rizika. Hlavním problémem je, co se stane, když emitent dluhopisu zkrachuje. V takovém případě můžeš přijít o část nebo i všechen vložený kapitál, protože ti nemusí být vyplaceny úroky ani jistina. To platí hlavně u firemních dluhopisů, které jsou obecně riskantnější než státní.

Další věc je úrokové riziko – když úrokové sazby stoupnou, hodnoty stávajících dluhopisů klesají. Když chceš prodat dluhopis před splatností, můžeš dostat méně než jsi zaplatil. Takže to chce sledovat ekonomické trendy.

Inflace taky hraje roli; pokud inflace vzroste, reálná hodnota tvých výnosů může klesnout. A pak je tu měnové riziko pro zahraniční dluhopisy – pokud měna oslabí, můžeš mít na konci nižší výnosy. Takže jo, před investováním je dobré si to všechno prostudovat a vědět, do čeho jdeš. Neber to jen jako "bezpečnou" investici bez znalosti rizik.

144 slov
1.4 minut čtení
9. 9. 2024
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková