Charts.cz/Fórum/Je staking bezpečný a kolik mohu vydělat?

Je staking bezpečný a kolik mohu vydělat?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je se stakingem. Mám pocit, že je to teď hodně populární, ale pořád se mi v hlavě honí otázky. Je staking bezpečný? Nebo je to jen další způsob, jak se nechat nachytat a přijít o peníze? Jaké jsou rizika spojená s tímto způsobem investování? A co se týče výnosů – kolik vlastně mohu z stakingu vydělat? Slyšel jsem, že některé projekty nabízejí opravdu zajímavé procenta, ale je to reálné? Jak dlouho musím mít své kryptoměny zamčené, abych vůbec něco viděl na účtu? A co když cena kryptoměny klesne? Ztratím tak i jeho hodnotu nebo se alespoň vrátí část těch výnosů? Zajímalo by mě také, jak vybrat správnou platformu pro staking. Existují nějaké konkrétní doporučení nebo na co si dát pozor? Je lepší stakovat přímo na burze nebo raději použít nějakou specializovanou peněženku? A co danění těchto příjmů – je potřeba něco hlásit? Pokud máte nějaké zkušenosti a tipy, budu moc ráda za jakoukoli pomoc!

160 slov
1.6 minut čtení
6. 6. 2023
Daniela Dostálová
Daniela Dostálová

Staking je teď fakt populární, ale jak to tak bývá, má to svoje pro a proti. Bezpečnost stakingu záleží na tom, kde a jak ho děláš. Když stakuješ na důvěryhodné burze nebo platformě, tak je to většinou v pohodě, ale co když ta burza zkrachuje nebo dojde k hacku? To jsou rizika, co člověk musí brát v potaz.

Rizika jsou i ve formě volatility kryptoměn. Když cena klesne, tak můžeš přijít o výnosy nebo dokonce o část své investice. Některé projekty nabízejí až 20-30% ročně, ale to většinou není bez rizika. Pokud chceš vidět nějaké výnosy, obvykle musíš mít kryptoměny zamčené na pár týdnů nebo měsíců.

Při výběru platformy se dívej na poplatky, reputaci a bezpečnost. Někdy je lepší použít specializovanou peněženku než burzu, protože tam máš větší kontrolu nad svými prostředky. Co se danění týče, ano, příjmy z stakingu se danit musejí, takže bys měla sledovat legislativu ve své zemi.

Zkrátka – staking může být fajn způsob, jak vydělat, ale je dobrý mít na paměti všechny tyhle rizika a udělat si důkladný průzkum.

172 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2024
Natálie Řezáčová
Natálie Řezáčová

Staking je teď fakt dost populární, ale je dobrý vědět, že to nese svoje rizika. Bezpečnost hodně závisí na projektu a platformě, kde stakuješ. Můžeš přijít o peníze, pokud se třeba projekt zhroutí nebo pokud hacknou burzu. Takže vždycky si dělej průzkum a vybírej zavedené projekty.

Co se týká výnosů, některé projekty nabízejí vysoké procenta, ale buď opatrný – vysoký výnos může znamenat i vyšší riziko. Typicky se staking dělá na určitou dobu, třeba na měsíc nebo i déle, a výnosy se vyplácejí pravidelně. Ale pokud cena kryptoměny padne, tak samozřejmě ztrácíš i na hodnotě toho, co vlastníš. Ty výnosy ti to nevykompenzují.

Když vybíráš platformu pro staking, koukni se na recenze a zkus použít nějakou specializovanou peněženku místo burzy – je to většinou bezpečnější. No a co se týče danění, to záleží na zemi, ale většina zemí to chce hlásit. Takže radši si zjisti, jak to máš udělat podle pravidel u vás.

151 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2023
Antonín Daněk
Antonín Daněk