Charts.cz/Fórum/Investice do realit bez pronájmu - jak na to?

Investice do realit bez pronájmu - jak na to?

Zaujalo mě téma investic do realit, ale mám takový problém. Nechci se zabývat pronájmy, protože mi to přijde složité a navíc to vyžaduje hodně času a energie. Chci vlastně investovat do nemovitostí, ale ne tak, aby se mi točilo v hlavě s nájemníky nebo údržbou. Existují nějaké strategie, které by mi to umožnily? Jaké jsou možnosti, když se nechci pouštět do správy nemovitostí? Zajímalo by mě, jestli je možné investovat třeba do realitních fondů nebo REITs, které nabízejí pasivní příjem a přitom se nemusím starat o konkrétní nemovitost. Četl jsem něco o tom, že některé investice mohou přinést zhodnocení bez nutnosti aktivního zapojení. Jaké jsou tedy ty alternativy a co doporučujete lidem jako já, kteří chtějí být investory v oblasti nemovitostí, ale nechtějí se zatěžovat pronájmy? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

132 slov
1.3 minut čtení
25. 3. 2021
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík

Jasně, rozumím ti. Mám podobný problém. Místo pronájmu bych šel cestou REITs, což jsou realitní investiční trusty. To ti umožní investovat do nemovitostí, aniž bys musel řešit nájemníky nebo údržbu. Tyhle fondy ti vyplácí dividendy a většinou mají i dobrý potenciál zhodnocení. Navíc je to pasivnější forma investice.

Další možnost je investovat do realitních fondů, to je taky fajn, ale můžeš mít omezenější přístup k penězům v krátkém období. Pak tu jsou ještě platformy na crowdfunding do nemovitostí – tam se spojuje víc lidí a investují dohromady do různých projektů.

Pokud chceš být ještě klidnější, můžeš si najít nějakého finančního poradce, co se na to specializuje. Takže shrnuto – REITs nebo realitní fondy jsou asi nejlepší volba pro tebe. Hlavně se vyhni přímému pronájmu, pokud ti to přijde složité.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 5. 2023
Milan Vaněk
Milan Vaněk

Jasně, co se týče investic do realit bez nutnosti se starat o pronájmy, tak máš několik možností. První věc, co bych doporučil, jsou REITs (Real Estate Investment Trusts). To je super způsob, jak investovat do nemovitostí bez toho, abys musel řešit nájemníky nebo údržbu. Ty si vlastně kupuješ akcie v firmách, který vlastní a spravujou nemovitosti, a dostáváš z toho výnosy. Ať už jde o kanceláře, byty nebo obchodní prostory, dostaneš pasivní příjem bez starostí.

Další možností jsou realitní fondy. Ty fungujou podobně jako REITs, ale většinou se investuje víc do konkrétních projektů nebo developerských akcí. Můžeš mít podíl na vývoji nových nemovitostí nebo na revitalizaci těch starých.

Pokud chceš být víc v obraze, mohly by ti zajímat i crowdfundingové platformy zaměřený na nemovitosti. Tam můžeš investovat menší částky do různých projektů a pořád mít možnost růst. Takže pokud nechceš být zaneprázdněný s pronájmy a údržbou, tohle může být pro tebe ideální cesta. A hlavně si vždycky udělej průzkum nabídky a rizik, abys věděl do čeho jdeš.

166 slov
1.7 minut čtení
17. 4. 2023
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk