Charts.cz/Fórum/Jak mohu vydělat na nemovitostech bez nutnosti pronájmu?

Jak mohu vydělat na nemovitostech bez nutnosti pronájmu?

Zdravím všechny, už dlouho se zajímám o investice do nemovitostí, ale mám takový problém. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně mohu vydělat na nemovitostech, aniž bych je musel pronajímat. Zní to možná zvláštně, ale pronájem mě moc neláká. Raději bych našel nějaké alternativy, které by mi umožnily profitovat z realitního trhu bez toho, abych se musel starat o nájemce a všechny ty starosti s údržbou nemovitosti. Slyšel jsem něco o investičních fondech nebo REITs, ale nejsem si jistý, jak to funguje a jestli by to pro mě bylo vhodné. Může mi někdo vysvětlit, jaké mám možnosti? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké jiné způsoby, jak profitovat z nemovitostí, třeba přes flipping nebo něco podobného? Jaké strategie byste doporučili a co všechno bych měl zvážit předtím, než se do toho pustím? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Dík za jakoukoli pomoc!

145 slov
1.5 minut čtení
13. 2. 2023
Milena Buchtová
Milena Buchtová

Zdravím, určitě existují způsoby, jak vydělat na nemovitostech bez nutnosti pronájmu. Jak jsi zmínil, REITs (Real Estate Investment Trusts) jsou skvělou volbou. V podstatě koupíš akcie společnosti, která vlastní a spravuje nemovitosti, a ty pak dostáváš dividendy bez starostí o samotné nemovitosti. Můžeš také zvážit crowdfundingové platformy zaměřené na nemovitosti, kde investuješ menší částky a profit můžeš mít z různých projektů bez přímé správy.

Další možnost je flipping, což je koupě nemovitosti, jejíž hodnota může vzrůst po renovaci nebo úpravách a pak ji prodáš se ziskem. Tohle chce ale víc znalostí o trhu a dobrý odhad nákladů na opravy. Takže to chce pečlivě promyslet a udělat si rozvahu, kolik času a peněz do toho chceš investovat. Hlavně nezapomeň na analýzu trhu před každou investicí – lokalita, trendy a tak. Takže ano, je to možné bez pronájmu, ale chce to důkladně prostudovat možnosti.

142 slov
1.4 minut čtení
17. 7. 2022
Štěpán Pešta
Štěpán Pešta

Zdravím, jasně, možností je víc než dost. Pokud nechceš pronajímat, můžeš zkusit flipping nemovitostí. To znamená koupit nemovitost, opravit ji a prodat za vyšší cenu. Je to ale dost riskantní, chce to mít dobrý odhad na trh a vědět, co se vyplatí opravovat. Další cesta jsou REITs, což jsou realitní investiční trusty. Ty ti umožní investovat do nemovitostí bez toho, abys je musel vlastnit přímo. Vlastně kupuješ akcie firmy, která spravuje nemovitosti a dostáváš podíl na výnosech. Důležité je si prozkoumat různé REITy, protože každý má jiný zaměření a riziko. Taky můžeš koukat na crowdfundingové platformy zaměřené na nemovitosti, kde investuješ menší částky do různých projektů. Vždycky je dobrý udělat si důkladnou analýzu a zjistit si víc o trhu než jen hledat rychlý zisk.

124 slov
1.2 minut čtení
22. 7. 2023
František Duchoň
František Duchoň