Charts.cz/Fórum/Investice do různých sektorů pomocí ETF

Investice do různých sektorů pomocí ETF

Zajímalo by mě, jestli je možné investovat do různých sektorů najednou prostřednictvím ETF. Slyšel jsem o těchto fondech a vím, že umožňují diversifikaci rizika, ale nevím, jestli mohu vybrat více ETF, které pokrývají různé sektory, jako je technologie, zdravotnictví nebo energetika. Jak to funguje v praxi? Má cenu kombinovat například technologické ETF s těmi zaměřenými na obnovitelné zdroje energie? Taky by mě zajímalo, jak se liší výkonnost různých sektorů a jestli je lepší mít portfolio složené z několika různých ETF, nebo se soustředit na jedno konkrétní odvětví. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s investováním do více sektorů najednou? Mám obavy, že když investuji do příliš mnoha sektorů, tak to může být víc komplikované a možná i nákladné. Jaká jsou kritéria pro výběr těch správných ETF? Děkuji za jakékoli rady alebo osobní zkušenosti.

135 slov
1.4 minut čtení
25. 10. 2024
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová

Jo, investice do různých sektorů pomocí ETF je úplně běžná věc a fakt dobrý způsob, jak diversifikovat riziko. Můžeš klidně nakoupit třeba technologická ETF a k tomu něco na obnovitelné zdroje energie. Tím si pokryješ více oblastí a pokud jeden sektor půjde dolů, ten druhý to může vyvážit. Každý sektor má totiž jinou výkonnost v různých obdobích, takže když je trh třeba nejistý, zdravotnictví nebo spotřební zboží obvykle drží líp. S kombinováním ETF to chce trošku promyslet, aby ses nezapletl do moc komplikovaného portfolia, co se blbě spravuje a můžeš mít vyšší náklady na správu. Já bych ti doporučil koukat na náklady ETF (často se uvádí jako TER) a také na likviditu. Ať se ti to pak lépe prodává v případě potřeby. Zkus si udělat nějaký mix sektorů podle toho, co ti dává smysl a co sleduješ v ekonomice. Každopádně je dobrý mít přehled a neinvestovat jen do jednoho sektoru, to už může být riskantní.

155 slov
1.6 minut čtení
1. 4. 2024
Dana Zemanová
Dana Zemanová

Investování do různých sektorů pomocí ETF je rozhodně možné a vlastně dost běžné. Ty ETF fungují tak, že koupíš jeden fond, který už má v sobě akcie z různých firem v určitém sektoru - třeba technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje. Takže si můžeš vybrat víc ETF, co pokrývají různé oblasti a tím si diverzifikovat portfolio. Kombinace technologických ETF s těmi na obnovitelné zdroje je fajn nápad, protože to snižuje riziko, když jeden sektor třeba zrovna nebude mít nejlepší rok. Můžeš narazit na výkyvy výkonu různých sektorů - někdy technologie rostou, jindy zase energie.

Co se týče nákladů, tak je pravda, že čím víc ETF máš, tím víc poplatků platíš. Ale často mají nízké náklady na správu. Určitě se neboj experimentovat a zkoušet kombinace. Při výběru ETF koukej na jejich výkon v minulosti, poplatky a co všechno pokrývají – jestli jsou dostatečně diversifikované. Je dobrý mít v portfoliu víc sektorů, ale pokud nevíš přesně co děláš, nemusíš mít jich zas tolik. Tak nějaký zlatý střed se vyplatí.

166 slov
1.7 minut čtení
6. 5. 2024
Ondřej Kočí
Ondřej Kočí