Charts.cz/Fórum/Jaké výhody mají ETF oproti běžným akciím?

Jaké výhody mají ETF oproti běžným akciím?

Zajímalo by mě, proč je tolik lidí nadšených z ETF a co vlastně přinášejí oproti klasickým akciím. Někde jsem zaslechl, že s ETF je to prý jednodušší, ale ne úplně rozumím tomu, proč a jaké konkrétní výhody to má. Můžete mi prosím vysvětlit, proč by měl někdo investovat do ETF místo toho, aby si prostě koupil pár akcií nějaké firmy? Jak se to liší z hlediska rozložení rizika nebo nákladů? A co třeba likvidita - je to u ETF lepší nebo horší? Také by mě zajímalo, mám-li investovat do určitého sektoru, jestli se vyplatí jít cestou ETF, nebo raději vybírat jednotlivé společnosti a snažit se je analyzovat. Jaký máte názor vy na tuhle problematiku? Rád si poslechnu vaše názory a zkušenosti!

121 slov
1.2 minut čtení
2. 1. 2025
Dana Jelínková
Dana Jelínková

ETF, nebo exchange-traded funds, mají pár výhod, co je dělají atraktivní pro investory. Hlavně je to diversifikace. Když kupuješ ETF, vlastně kupuješ podíl v celém portfoliu akcií najednou, což ti pomáhá rozložit riziko. Místo toho, abys sázal na jednu firmu, můžeš mít třeba desítky nebo stovky akcií v jednom balíku. To je fajn pro lidi, co nechtějí trávit čas vybíráním jednotlivých akcií a analyzováním firem.

Další věc je likvidita. ETF se obchodují jako akcie na burze, takže je můžeš kdykoliv koupit nebo prodat během obchodních hodin. To znamená, že máš flexibilitu a můžeš rychle reagovat na změny na trhu.

Co se týče nákladů, většina ETF má nízké poplatky ve srovnání s aktivně spravovanými fondy. I když jsou tam nějaké náklady spojené s obchodováním, pořád to obvykle vychází lépe než platit vysoké poplatky za správu.

Pokud tě zajímá určitý sektor, ETF ti umožní investovat do celého sektoru bez nutnosti hledat konkrétní společnosti. Takže místo toho, abys musel posuzovat jednotlivé firmy a jejich výkonnost, stačí ti vybrat ETF zaměřené na ten sektor a jsi krytý hned několika firmami.

Celkově vzato, pokud chceš jednoduchý způsob investování a nechceš se moc zabývat detaily jednotlivých akcií, ETF jsou super volba. Ale pokud máš rád analýzu a věříš v konkrétní firmy, může být lepší investovat do akcií přímo. Záleží opravdu na tom, co ti vyhovuje víc.

216 slov
2.2 minut čtení
19. 8. 2024
Bedřich Machač
Bedřich Machač

ETF mají oproti běžným akciím fakt pár výhod, které z nich dělají oblíbenou volbu. Hlavně jde o diversifikaci. Když si koupíš ETF, tak vlastně investuješ do celého koše akcií, což ti rozloží riziko. Pokud jedna akcie spadne, ostatní ji můžou vyvážit. U jednotlivých akcií jsi víc vystavený tomu, že nějaká firma může zkrachovat nebo mít špatný kvartál.

Další věc je nákladovost. ETF mají často nižší poplatky než aktivně spravované fondy a i když platíš malý poplatek za správu, můžeš tím ušetřit víc peněz, než když bys kupoval jednotlivé akcie a musel třeba platit provize u každého nákupu. Navíc jsou ETF likvidní, můžeš je kdykoliv prodat jako normální akcie během obchodních hodin.

Pokud se rozhoduješ investovat do nějakého sektoru, ETF ti umožní snadno se dostat do celého sektoru bez nutnosti zdlouhavé analýzy jednotlivých firem. Jasně, můžeš si vybrat konkrétní akcie, ale to chce čas a znalosti. ETF ti to ulehčí a zároveň je to mnohem jednodušší systém.

Takže pokud chceš investovat a nechceš se příliš zabývat detaily, ETF je super volba. Na druhou stranu, jestli máš čas a chuť se do toho ponořit, tak můžeš jít i cestou individuálních akcií. Každý má jiný přístup a preference.

192 slov
1.9 minut čtení
12. 6. 2024
Jakub Šťastný
Jakub Šťastný