Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do NFT a minimalizovat riziko?

Jak začít s investováním do NFT a minimalizovat riziko?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním do NFT, protože jsem slyšel, že je to teď hodně populární téma. Mám pocit, že ty digitální umělecké kousky a tokeny jsou zajímavou příležitostí, ale zároveň mě děsí myšlenka, že bych mohl přijít o peníze. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Na co si mám dát pozor, když vybírám projekty na investice? Je lepší investovat do etablovaných umělců a projektů nebo zkoušet nová jména a začínající talenty? Také by mě zajímalo, jaké platformy jsou nejlepší pro nákup a prodej NFT. Je něco jako burza pro NFT? A co se týče rizika – dá se nějak minimalizovat? Jaké strategie doporučujete pro snížení potenciálních ztrát? Jsem si vědom toho, že trh s NFT je velmi volatilní, takže budu vděčný za jakékoli tipy nebo rady od lidí, kteří už nějaké zkušenosti mají. Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl mít na paměti předtím, než se rozhodnu investovat do této oblasti? Díky moc!

159 slov
1.6 minut čtení
28. 6. 2023
Jaroslav Vaníček
Jaroslav Vaníček

Pokud chceš začít s investováním do NFT, prvním krokem je určitě vytvořit si peněženku, jako třeba MetaMask, kde budeš ukládat své kryptoměny a NFT. Potom si zakup nějaký Ethereum (většina NFT je na tomto blockchainu). Je dobrý prozkoumat různé platformy jako OpenSea nebo Rarible, tam si můžeš projít nabídku a zjistit, co se ti líbí.

Když vybíráš projekty, tak sleduj jak etablované umělce, tak nové talenty. U těch známějších můžeš mít větší jistotu ohledně hodnoty, ale u nových jmen můžeš narazit na něco, co vyletí nahoru. Důležité je dělat si vlastní průzkum – podívat se na komunitu kolem projektu, jako jsou sociální sítě a diskuzní fóra.

Riziko sice nikdy úplně nevymizí, ale dá se minimalizovat tím, že nebudeš investovat všechny peníze do jednoho projektu. Diverzifikuj a snaž se investovat do více NFT s různým potenciálem. Taky se neboj nastavit si nějaké limity, kolik jsi ochotný utratit nebo ztratit. A hlavně nezapomeň sledovat trendy na trhu – byl bys překvapen, jak rychle se věci mění.

Je to volatilní trh, takže nejdůležitější je mít rozumný plán a nebýt příliš emocionální. Hodně štěstí!

177 slov
1.8 minut čtení
30. 12. 2024
Helena Valentová
Helena Valentová

Pokud chceš začít s investováním do NFT, tak první krok je udělat si průzkum. Mrkni na různé platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation, abys zjistil, co tam je a jak to funguje. Vytvoř si peněženku, třeba MetaMask, abys mohl nakupovat a držet NFT. Co se týče výběru projektů, obecně platí, že je lepší jít po etablovaných umělcích nebo populárních projektech, ale můžeš zkusit i nové talenty, pokud si myslíš, že mají potenciál. Sleduj trendy, komunitu a co lidi říkají na sociálních sítích.

Riziko můžeš minimalizovat tím, že nebudeš investovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Rozděl si peníze mezi různé projekty a nevsazuj všechno na jeden kus. Vždycky se podívej na historii prodeje daného NFT a celkovou poptávku po něm. A jo, měj na paměti volatilitu trhu – ceny můžou rychle kolísat. Důležitý je taky mít plán: jestli chceš nakupovat a prodávat rychle nebo držet dlouhodobě. A hlavně se nenech unést hypeem – vždycky si udělej vlastní názor.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň