Charts.cz/Fórum/Kde se dají koupit levné NFT a na co si dát pozor?

Kde se dají koupit levné NFT a na co si dát pozor?

Zajímá mě, kde vlastně najdu levné NFT, protože slyším tolik o tom, jak jsou některé digitální umění a sběratelské předměty extrémně drahé, ale já bych chtěl něco, co bych si mohl dovolit. Neznáte nějaké platformy nebo trhy, kde by se daly sehnat NFT za rozumnou cenu? Přemýšlím o tom, jestli je lepší hledat na nějakých známých tržištích jako OpenSea nebo Rarible, nebo jestli existují i jiné alternativy, kde by mohly být ceny nižší. Vím, že u NFT je hodně důležité sledovat i to, kdo je tvůrcem a jaká je historie prodeje, ale co dalšího bych měl mít na paměti, když kupuji levné NFT? Jaké faktory by měly ovlivnit moje rozhodnutí? Někdo říkal něco o skryté kvalitě nebo podvodech, takže by mě zajímalo, na co si dát pozor. Je také dobré porovnávat ceny mezi různými platformami? A co třeba poplatky za transakce – jak je to s těmi poplatky na různých sítích? Mám pocit, že se v tomhle světě docela snadno ztratit a rád bych měl jasnější představu o tom, jak se orientovat v nákupu levných NFT bez toho, abych narazil na nějaké problémy alebo dokonce ztratil peníze. Jaké tipy máte pro někoho takového jako jsem já?

196 slov
2 minut čtení
25. 10. 2024
Oldřich Hájek
Oldřich Hájek

Když hledáš levné NFT, nejlepší je koukat na trhy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Často tam najdeš i levnější kousky, ale určitě se podívej na nové projekty a menší umělce, ti často prodávají za nižší ceny. Můžeš taky zkusit platformy jako Mintable nebo Zora, kde se občas objeví zajímavé nabídky.

Důležitý je sledovat, kdo je tvůrcem NFT a jakou má reputaci. Často se stává, že některé NFT jsou hodně přeceněné nebo dokonce podvodné. Před koupí se podívej na historii prodeje – jestli to má nějaký předešlý zájem nebo ne.

Co se poplatků týče, ty závisí na blockchainu, na kterém NFT koupíš. Ethereum má často vyšší poplatky než třeba Polygon nebo Solana. Takže si dej pozor, kolik tě to bude stát celkově – nejen cena NFT, ale i transakční poplatky.

Srovnávat ceny napříč platformami je dobrý nápad. Někdy najdeš ten samý NFT zlevněný na jiném tržišti. A hlavně – neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Je to furt dost riskantní hra.

160 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Adéla Píchová
Adéla Píchová

Když hledáš levný NFT, tady je pár tipů. OpenSea a Rarible jsou jasné volby, ale zkus taky platformy jako Foundation nebo Mintable. Můžeš najít i menší tržiště, kde lidi prodávají za rozumnější ceny. Když kupuješ NFT, koukej na autora – jestli už něco prodal nebo jakou má reputaci. Důležitý je i počet předchozích prodejů, to ti trochu napoví o zájmu o dílo.

Další věc – dej si pozor na poplatky za gas. Na Ethereu to může být dost drahý, třeba zkuste Binance Smart Chain nebo Solana, tam jsou poplatky nižší. Porovnávej ceny mezi různými platformami, protože na každé může být jiná nabídka. A určitě se vyhni projektům, které vypadají příliš krásně na to, aby byly pravdivý – častý podvody jsou s "pump and dump" schématy nebo plagiáty.

Prozkoumej komunitu kolem umělce, jestli má nějaké fandy. A hlavně – kupuj to, co se ti líbí, ať už je to levný nebo drahý. Nebuď příliš zoufalý po zisku; spíš se zaměř na to, co tě baví.

162 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2024
Vojtěch Šulc
Vojtěch Šulc