Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do NFT, když vůbec nevím, co to je?

Jak začít s investováním do NFT, když vůbec nevím, co to je?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já mám pocit, že mi něco uniká. Slyšel jsem o tom, že se jedná o nějaké digitální umění nebo sběratelské předměty, ale opravdu nevím, jak to všechno funguje. Můžete mi prosím vysvětlit, co to vlastně NFT je? Jaký je rozdíl mezi tím a klasickými digitálními obrázky? Vím, že lidé dokáží za některá NFT zaplatit obrovské částky, ale co na tom dělá tu hodnotu? Jak bych měl začít, když jsem úplný začátečník? Nechci do toho skákat po hlavě a ztratit peníze, takže by mě zajímalo, jaké jsou první kroky. Mám si nejdřív zjistit něco o kryptoměnách, nebo se rovnou podívat na platformy, kde se NFT prodávají? Je pravda, že k tomu potřebuju nějakou peněženku nebo co? A co když nevím vůbec, jak si ji založit? Mohli byste mi doporučit nějaké zdroje informací, které by mi pomohly lépe pochopit tento svět? Jak se dá bezpečně nakupovat a prodávat NFT? Je to vůbec dobrý nápad investovat do něčeho tak nového a neznámého? Děkuju předem za všechny rady!

173 slov
1.7 minut čtení
25. 6. 2024
Richard Konečný
Richard Konečný

NFT, nebo non-fungible token, je vlastně digitální certifikát, který dokazují, že něco je jedinečné a vlastní to nějaký člověk. Na rozdíl od klasických digitálních obrázků, které můžeš kopírovat jak chceš, NFT jsou zapsaný na blockchainu, což je jako veřejná účetní kniha. Takže když si koupíš NFT, máš záruku, že je to originál a nikdo jiný ho nemůže mít. Hodnotu dělá vzácnost, poptávka a to, kdo ten obrázek vytvořil – známý umělec má větší šanci, že jeho NFT bude dražší.

Pokud chceš začít, nejlepší je nejdřív se trochu naučit o kryptoměnách, protože většina NFT se kupuje za Ethereum nebo jinou kryptoměnu. Budeš potřebovat peněženku na kryptoměny (např. MetaMask), abys mohl ukládat jak kryptoměny, tak svoje NFT. Založení peněženky není zas tak složité, většinou to zvládneš podle návodů na netu.

Doporučuji začít s platformama jako OpenSea nebo Rarible – tam můžeš procházet NFT a zkoušet pochopit, co se prodává a jak to funguje. Když už to budeš mít trochu zmáknuté, můžeš začít s malými investicemi. Je to rizikový trh, takže investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Zdroje najdeš na YouTube nebo různých fórech – sleduj lidi, co o tom mluví a mají zkušenosti. Bezpečnost je důležitá – používej silná hesla a dvoufázové ověření na všem.

Takže shrnuto: nauč se o kryptoměnách, založ si peněženku, podívej se na NFT platformy a začni pomalu. Dobré je mít i nějaký plán a jasně vědět, proč do toho jdeš.

232 slov
2.3 minut čtení
9. 1. 2025
Jana Brychtová
Jana Brychtová

Takže, NFT, to je vlastně zkratka pro nezaměnitelné tokeny. Jsou to digitální certifikáty, které potvrzují vlastnictví nějakého digitálního aktiva, třeba obrázku, videa nebo dokonce i tweetu. Na rozdíl od obyčejného digitálního obrázku, který můžeš klidně zkopírovat a poslat dál, NFT je unikátní a nejsou zaměnitelné. To znamená, že když vlastníš NFT, máš "originál", i když ostatní mohou mít jeho kopie. To dává některým NFT hodnotu – jako u sběratelských předmětů.

Když chceš začít investovat do NFT, tak první krok bude se podívat na kryptoměny, protože většina obchodů s NFT probíhá na blockchainu (většinou Ethereum), a pro nákup potřebuješ kryptoměnu. Potom si budeš muset založit peněženku na kryptoměny, která ti umožní uchovávat jak kryptoměny, tak NFT. Existuje pár dobrých peněženek jako MetaMask nebo Trust Wallet, které jsou dost intuitivní.

Další věc je najít platformy, kde se NFT prodávají – např. OpenSea nebo Rarible. Procházej si různé projekty a snaž se pochopit, co se na trhu děje – co je populární, co lidi kupujou a proč.

Pokud jde o bezpečnost nákupu a prodeje NFT, tak si dej pozor na podvodné projekty a radši kupuj od ověřených umělců nebo platforem. Je dobrý mít přehled o tom, co kupuješ a proč by to mělo mít hodnotu.

Investování do NFT může být risky business, ale kdo ví? Třeba se ti podaří najít něco cenného. Určitě si přečti několik článků a sleduj videa na YouTube – tam je spousta informací pro začátečníky.

233 slov
2.3 minut čtení
6. 2. 2025
Ladislav Říha
Ladislav Říha