Charts.cz/Fórum/Jak investovat do NFT bez velkého rizika?

Jak investovat do NFT bez velkého rizika?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do NFT, aniž bych se vystavoval velkému riziku. V poslední době se o těchto digitálních aktivech píše snad všude a zajímá mě, jestli je vůbec možné najít nějaké bezpečné cesty, jak do nich vstoupit. Slyšel jsem, že ceny některých NFT dosahují astronomických částek, ale také vím, že trh může být velmi volatilní a nezřídka dochází k velkým propadům. Jak se tedy mohu ujistit, že moje investice nebude jen další zbytečná ztráta peněz? Myslím, že by bylo fajn mít nějaké konkrétní tipy na to, jak vybírat NFT, do kterých se vyplatí investovat. Existují například nějaké osvědčené platformy nebo komunity, kde bych mohl najít kvalitní projekty? A co třeba sledování trendů nebo analýza umělců a jejich děl? Jak moc je důležité mít na paměti aspekty jako rarity nebo užitná hodnota NFT? A co se týče nákladů - kolik bych měl počítat na poplatky za transakce a další náklady spojené s nákupem? Mám pocit, že ten svět NFT je pro mě zatím dost neznámý a chtěl bych se vyhnout chybám, které bych mohl udělat jako začátečník. Takže jaké máte zkušenosti? Jaký je váš názor na rozumné investování do NFT bez toho, abych se bál o své finance? Díky předem za rady!

208 slov
2.1 minut čtení
23. 8. 2022
Robert Průcha
Robert Průcha

Investovat do NFT bez velkého rizika není úplně snadný úkol, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Základem je vybírat si projekty, které mají nějakou historii, třeba umělce, co už něco vytvořili a mají dobrou reputaci. Sleduj komunity na Discordu nebo Redditu, kde se diskutují novinky a trendy. Když narazíš na projekt, zkus zjistit, jaká je rarita jejich NFT a co za nimi stojí - třeba užitná hodnota nebo možnost zapojení do nějakého ekosystému.

Poplatky za transakce na blockchainu (zejména Ethereum) můžou být docela vysoké, takže na to taky pamatuj. Zkus začít s menšími investicemi, abys neztratil moc peněz hned na začátku. A pokud můžeš, přemýšlej o diverzifikaci – tedy investuj do více různých NFT projektů, ne jen do jednoho. Hlavně si dej pozor na FOMO (strach z promeškání) a kupuj jen to, co se ti vážně líbí a chápeš to. To by ti mělo trochu pomoci vyhnout se zbytečným ztrátám.

151 slov
1.5 minut čtení
29. 4. 2023
Radka Vaníčková
Radka Vaníčková

Investování do NFT může být riskantní, ale pár tipů ti může pomoct snížit to riziko. Za prvé, důkladně si prostuduj projekty a umělce, do kterých chceš investovat. Zjisti, jakou mají komunitu a co dělají v rámci ekosystému – silné projekty obvykle mají aktivní fanoušky a pravidelně komunikují.

Sleduj trendy, ale nezapomeň na hodnotu rarity – některé NFT mohou být vzácnější než jiné a tím pádem i cennější. Kupuj věci, které tě fakt baví nebo které mají nějakou užitnou hodnotu.

Když už mluvíme o platformách, doporučuji začít na známějších jako OpenSea nebo Rarible. Tyhle místa mají větší bezpečnostní opatření a více informací o jednotlivých NFT.

Co se poplatků týče, počítej s transakčními poplatky na blockchainu, což může být dost vysoké v závislosti na síti (Ethereum je známé svými poplatky). Takže si tohle vše dobře naplánuj. A nakonec – investuj jen tolik, kolik si ochoten ztratit. Nikdo ti nezaručí zisk, takže buď opatrný.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2024
Elena Bečková
Elena Bečková