Charts.cz/Fórum/Jaké sektory zahrnout do ETF portfolia pro diversifikaci?

Jaké sektory zahrnout do ETF portfolia pro diversifikaci?

Zvažuji, jak sestavit své ETF portfolio tak, aby bylo co nejvíce diverzifikované. Vím, že je důležité mít v portfoliu různé sektory, ale nejsem si jistý, které konkrétní odvětví by měla mít prioritu. Uvažoval jsem o technologiích, protože to vypadá jako stále rostoucí oblast, ale také mě zajímají sektory jako zdravotnictví, energetika nebo třeba finance. Je tu tolik možností a já se snažím najít rovnováhu mezi stabilitou a potenciálem růstu. Jaké sektory si myslíte, že jsou klíčové pro dlouhodobý úspěch investic do ETF? Měl bych se zaměřit na více tradiční a zavedené sektory, nebo riskovat s novějšími a inovativními oblastmi? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají zkušenosti s tímto typem investování. Co třeba pohled na cyklické versus nek cyclické akcie? Je nějaký konkrétní mix sektorů, který byste doporučili? Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s diversifikací pomocí ETF a které sektory se vám osvědčily? Děkuji za každou radu!

147 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2022
Jindřich Štefan
Jindřich Štefan

Diverzifikace je fakt důležitá, takže máš dobrý přístup. Určitě se zaměř na různý sektory. Technologie jsou super, to máš pravdu, ale k tomu bych přidal i zdravotnictví – tam je dost potenciálu, hlavně s tím stárnutím populace a novými léčbami. Pak určitě energie, jak obnovitelný, tak tradiční, to nikdy nevyjde z módy. Finance jsou taky klasika, dobrý stabilní sektor.

Myslím, že by ses mohl podívat i na spotřební zboží – cyklický a nekcyklický sektor. Cyklické akcie sice kolísaj, ale když je ekonomika v dobrým stavu, tak můžou dost vydělat. Na druhou stranu ty nekcyklický ti dodají stabilitu v těžších časech.

Osobně mám rád mix tradičních a inovativních sektorů – třeba tech a zdraví spolu s pár stabilníma klasikama jako energie nebo finance. Rozhodně to chce vyvážit riziko a potenciál. Zkus si udělat vlastní výzkum a sledovat trendy v těchhle oblastech.

140 slov
1.4 minut čtení
19. 5. 2024
Veronika Konečná
Veronika Konečná

Diverzifikace je klíčová, to je jasný. Osobně bych šel do kombinace tradičních i novějších sektorů. Třeba technologie jsou super, ale nesmím zapomenout na zdravotnictví, to je s rostoucí populací a stárnoucími lidmi taky dost silný. Energetika je fajn, hlavně s trendem obnovitelných zdrojů, takže tam bych taky něco dal. Finance a bankovnictví mají stabilitu, ale zkusil bych i něco z cyklických sektorů – třeba spotřební zboží nebo cestovní ruch, co když se to zase rozjede. Mě osobně fungovala kombinace těchto oblastí a ještě bych přihodil pár ETF zaměřených na emerging markets pro ten potenciál růstu. Je dobrý mít v portfoliu jak stabilní akcie, tak i ty rizikovější, takže se neboj mixovat. Hlavně se podívej na náklady ETF a likviditu, to může udělat dost rozdíl. Dobře to rozlož a budeš v pohodě.

131 slov
1.3 minut čtení
20. 5. 2024
Elena Mašková
Elena Mašková