Charts.cz/Fórum/Jak postupně rozložím své investice do různých ETF, abych snížil riziko?

Jak postupně rozložím své investice do různých ETF, abych snížil riziko?

Zajímalo by mě, jak vlastně správně rozložit své investice do různých ETF, aby se mi podařilo co nejvíce snížit riziko. Mám nějaké základní znalosti o tom, co jsou ETF a jak fungují, ale mám pocit, že je potřeba mít strategii, když se rozcházím do více fondů. Například, jakým způsobem bych měl volit jednotlivé ETF? Měli bychom se zaměřit na sektorové rozložení, geografické lokality nebo na typy aktiv? Jaká je ideální metoda pro diverzifikaci investic? Je lepší investovat do několika ETF najednou nebo postupně přidávat nové pozice v čase? Zajímalo by mě také, jaké faktory bych měl sledovat při výběru konkrétních ETF. Mám obavy, že pokud všechno vrazím do jednoho fondu a ten selže, tak to bude mít katastrofální následky na moje portfolio. Jak tedy začít a na co si dát pozor, abych správně vyvážil své investice a nepřišel o peníze? Rád bych znal názory lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti s investováním do ETF a jakým způsobem to dělají oni. Děkuji za všechny rady a tipy!

166 slov
1.7 minut čtení
9. 10. 2022
Radka Balounová
Radka Balounová

Pokud chceš rozložit investice do ETF a snížit riziko, tak je fajn začít s různými sektory a regiony. Měj na paměti, že je dobré mít vyvážené portfolio – třeba kombinaci akciových a dluhopisových ETF. Taky můžeš zvážit ETF zaměřená na různé trhy, jako jsou rozvinuté země, rozvojové trhy a třeba i specifické sektory jako technologie nebo zdravotnictví.

Co se týče výběru, koukej na náklady spojené s ETF, jako jsou poplatky za správu, protože to může ovlivnit tvůj výnos. Důležitý je taky objem obchodování – větší likvidita znamená menší spread mezi nákupní a prodejní cenou.

Diverzifikovat můžeš jak okamžitě, tak postupně. Někteří investoři preferují postupné přidávání ETF do portfolia, aby mohli reagovat na tržní změny. Vždycky je dobrý mít plán a stanovit si cíle, kam chceš s investicemi směřovat. Nezapomeň sledovat ekonomické ukazatele a zprávy, co by ti mohlo pomoci lépe se orientovat v tom, jak se jednotlivý sektor vyvíjí.

Hlavně neinvestuj všechno do jednoho fondu! To by bylo riziko, které se dá snadno eliminovat rozložením do více ETF. Sleduj trend a buď připraven případně reagovat na situaci na trhu.

176 slov
1.8 minut čtení
24. 10. 2022
Zuzana Strnadová
Zuzana Strnadová

Když chceš rozložit investice do ETF, je dobrý mít jasnou strategii. Hlavně se zaměř na diverzifikaci, což znamená, že bys neměl vkládat všechno do jednoho fondu. Můžeš rozdělit peníze mezi různé sektory jako technologie, zdravotnictví, energie atd. Geografické rozložení je taky důležitý, zkus zahrnout jak americké ETF, tak evropské nebo třeba asijské.

S typy aktiv to u ETF není tak složitý, většinou se setkáš s akciovými a dluhopisovými ETF. Zkus mít mix, což ti pomůže vyrovnat riziko. Co se týče toho časového aspektu investování – postupné přidávání pozic ti může pomoct vyhnout se špatným momentům na trhu. Třeba můžeš začít s pár ETF a pak postupně rozšiřovat podle toho, jak si budeš jistější.

Při výběru konkrétních ETF sleduj náklady na správu (TER), výkonnost fondu a objem obchodování – čím víc likvidní, tím lepší. A hlavně si dej pozor na to, aby to nebyly fondy s nízkou historií a špatnou reputací. Tímhle způsobem si můžeš vybudovat portfolio s menším rizikem a vyhnout se velkým ztrátám.

163 slov
1.6 minut čtení
23. 4. 2024
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek