Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které NFT mají potenciál na zhodnocení?

Jak zjistit, které NFT mají potenciál na zhodnocení?

S rostoucí popularitou NFT se mi v hlavě honí myšlenky ohledně toho, jak vlastně zjistit, které z těchto digitálních aktiv mohou mít dlouhodobý potenciál zhodnocení. Je to dost komplikované, protože na trhu je tolik různých projektů a umělců, a já se chci vyhnout tomu, abych investoval do něčeho, co za pár měsíců ztrácí hodnotu. Zajímalo by mě, jaké faktory byste doporučili sledovat při výběru NFT pro investici. Myslíte si, že je důležité analyzovat uměleckou hodnotu díla, nebo spíše sledovat trendy a poptávku na trhu? Co říkáte na to, jak moc hraje roli komunita kolem projektu? Zajímá mě také, jestli byste doporučili sledovat konkrétní platformy pro prodej NFT nebo spíše se zaměřit na jednotlivé umělce a jejich portfolio. Mám pocit, že hodně záleží na reputaci tvůrců a jestli mají nějaké úspěšné projekty za sebou. Jakým způsobem tedy rozpoznáváte ty, které mají reálnou šanci na nárůst ceny? Existují nějaké analytické nástroje nebo weby, které byste doporučili pro sledování výkonu NFT? A co si myslíte o tom, jak důležité jsou novinky a trendy ve světě technologií a kryptoměn pro rozhodování o investicích do NFT? Chtěl bych se dozvědět více o vašich zkušenostech a strategiích, které používáte při výběru NFT s potenciálem na zhodnocení.

200 slov
2 minut čtení
31. 3. 2022
Jaroslav Kopal
Jaroslav Kopal

Máme tu hodně faktorů, co ovlivňují potenciál zhodnocení NFT. První věc, co bych sledoval, je umělecká hodnota - čím víc jedinečné a kvalitní dílo, tím lépe. Další důležité je, jaký má projekt komunitu. Silná komunita může znamenat větší poptávku a stabilnější hodnotu. Trendy na trhu a poptávka jsou taky klíčové, takže se dívej na to, co frčí a co lidi kupujou.

Osobně bych doporučil sledovat i profily jednotlivých umělců - pokud mají nějaké úspěchy nebo dobré reference, to značí potenciál. Co se platforem týče, ty známější jako OpenSea nebo Rarible můžou mít víc stabilních projektů než nějaké nové neznamé platformy.

Nástroje jako Dune Analytics nebo Rarity.tools ti dají přehled o výkonnosti NFT a jejich trendech. Novinky v tech a kryptu jsou taky důležitý - když se něco změní ve světě blockchainu, může to mít vliv na celý trh s NFT.

Takže kombinuj uměleckou hodnotu, komunitu, trendy a analytické nástroje a měl bys mít lepší šanci najít NFT s potenciálem na zhodnocení.

161 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2025
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková

Zhodnocení NFT je fakt složitý, ale pár tipů by mohlo pomoct. První věc, na kterou se koukám, je umělecká hodnota – jestli to je něco, co mě oslovuje a má to nějaký styl. Dále je důležitý sledovat trendy na trhu, jak se vyvíjí poptávka po určitém typu NFT, třeba jestli se točí kolem nějakého aktuálního tématu nebo umělce. Komunita kolem projektu taky hraje hodně velkou roli – čím aktivnější a zapálenější, tím líp. Takže mrknout na sociální sítě, Discord a Reddit může hodně napovědět.

Pak je dobrý koukat na platformy, kde se NFT prodávají. Například OpenSea nebo Rarible. Sleduj tam vývoj cen a jak dlouho jednotlivé kousky zůstávají na trhu. A co se týče tvůrců, pokud mají za sebou úspěšný projekt nebo dobrou pověst, tak ti dává větší šanci na zhodnocení.

Doporučuji i nějaké analytické nástroje jako CryptoSlam nebo DappRadar pro sledování výkonu NFT. No a co se týče novinek v kryptu a tech světě – to je fakt důležitý, protože změny v technologiích mohou ovlivnit poptávku a tím pádem i hodnotu NFT. Takže buď v obraze a sleduj, co se děje.

180 slov
1.8 minut čtení
5. 2. 2025
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková