Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody investování do zlatých ETF?

Jaké jsou hlavní výhody investování do zlatých ETF?

V poslední době se hodně mluví o investování do různých aktiv a jedním z těch, co mě zajímají nejvíc, jsou zlaté ETF. Zajímalo by mě, jaké vlastně mají hlavní výhody. Je to vůbec dobrý nápad? Slyšel jsem, že investice do zlata může být skvělým způsobem, jak diverzifikovat portfólio a ochránit se před inflací, ale chtěl bych vědět víc. Jak fungují ta ETF a proč by si je měl člověk vybrat místo fyzického zlata? Je to pravda, že je to méně problematické, když jde o uchovávání a bezpečnost? A co likvidita? Mám pocit, že s ETF je to jednodušší, ale chci si být jistý. Zajímá mě také, jaké jsou náklady spojené s těmito investicemi. Jsou poplatky za správu vysoké? A co daně? Může mi někdo vysvětlit, jak to všechno funguje? Taky by mě zajímalo, jestli je investování do zlata v současné ekonomické situaci opravdu výhodné nebo jestli se spíš vyplatí podívat po něčem jiném. Jaké máte zkušenosti s investováním do zlatých ETF? Myslíte, že je to cesta pro každého investora, nebo je to spíš pro ty, co mají už nějaké znalosti a zkušenosti? Děkuju za každý názor.

186 slov
1.9 minut čtení
9. 4. 2023
Ivana Procházková
Ivana Procházková

Zlaté ETF mají pár jasných výhod. Tak za prvé, je to pohodlnější než fyzické zlato. Nemusíš řešit skladování nebo bezpečnost, což je velké plus. Můžeš jednoduše koupit a prodat jako akcie. Likvidita je super, můžeš snadno kdekoli a kdykoli prodávat. Co se týče nákladů, poplatky za správu bývají relativně nízké, ale záleží na konkrétním fondu. Někdy najdeš i bezpoplatkové ETF, což je fajn. Daně se mohou lišit podle jurisdikce, ale většinou platíš zisk jako kapitálový příjem.

V současné ekonomice zlato hodně lidí považuje za dobrou ochranu proti inflaci a nejistotě, takže to dává smysl jako diversifikace portfolia. Ale jako u všech investic, záleží na tvém rizikovém profilu a finanční situaci. Pro začátečníka to může být rozumná volba, pokud se o tom trochu informuješ a víš, co děláš. Zkušenější investoři často využívají zlaté ETF jako součást širší strategie. Myslím, že to může být cesta pro každého, kdo chce mít v portfoliu něco stabilního.

151 slov
1.5 minut čtení
16. 5. 2024
Markéta Bártová
Markéta Bártová

Investování do zlatých ETF má fakt dobrý výhody. První z nich je, že se vyhneš problémům s uchováváním fyzického zlata - nemusíš řešit trezory, pojištění nebo strach, že ti ho někdo ukradne. ETF jsou vlastně akcie, které sledují cenu zlata, takže pokud cena zlata roste, roste i hodnota tvého ETF. A likvidita je super, protože můžeš kdykoliv prodat a koupit na burze, což u fyzického zlata není tak snadný.

Co se týče nákladů, většinou jsou nižší než u správy fyzického zlata. Samozřejmě, že nějaké poplatky tam budou, ale většina ETF má docela rozumný správní poplatek. Daně záleží na tom, kde žiješ, ale často platíš daně jako na kapitálový zisk.

Jestli je to v současný ekonomický situaci výhodný? Zlato je považovaný za bezpečný přístav během nejistoty a inflace, co jsme teď viděli, mu dává smysl. Ale záleží na celkovým portfoliu a tvých investičních cílech. Kdo už má nějaké zkušenosti s investováním do akcií, ten by měl zvládnout i ETF. Je to cesta pro všechny, kdo chtějí diverzifikovat bez velkých komplikací.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 3. 2024
Antonín Hlaváč
Antonín Hlaváč