Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika investování do dluhopisů?

Jaké jsou hlavní rizika investování do dluhopisů?

Když přemýšlím o investování do dluhopisů, narazil jsem na různé názory a informace, ale pořád mi není jasné, jaká konkrétní rizika s tím souvisejí. Vím, že dluhopisy jsou považovány za stabilnější investici než akcie, ale co když to není úplně pravda? Jaké faktory by měly být brány v úvahu, když se rozhodujeme investovat do dluhopisů? Mám na mysli například úrokové riziko – jak moc může ovlivnit hodnotu mých dluhopisů, pokud úrokové sazby vzrostou? A co je to kreditní riziko? Jak vlastně zjistit, jestli je emitent dluhopisu solventní a jestli mám šanci dostat zpět své peníze? Dále mě zajímá i likvidita – co se stane, když budu potřebovat peníze a nebudu schopný dluhopisy prodat? Jaké jsou další skryté nástrahy, na které bych si měl dát pozor? Rád bych věděl, jestli existují nějaké konkrétní typy dluhopisů, které by mohly být rizikovější než jiné. Myslíte si, že je dobré mít část portfolia v dluhopisech nebo je lepší se jim vyhnout a zaměřit se na jiné investice? Předem díky za jakékoli rady a zkušenosti, které mi pomohou lépe pochopit, do čeho vlastně chci investovat.

180 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2021
Robert Řezáč
Robert Řezáč

K investování do dluhopisů je fakt dobrý mít na paměti pár rizik. První a asi největší je úrokové riziko – když úrokový sazby vzrostou, hodnota tvých dluhopisů klesne. Tím pádem, pokud je chceš prodat před splatností, můžeš na tom prodělat. Kreditní riziko je další věc – to je o tom, jestli emitent (třeba firma nebo stát) bude schopný splatit dluhopisy. Můžeš kouknout na jejich ratingy od agentur jako Moody's nebo S&P, ale pamatuj, že nic není stoprocentní.

Pak je tu taky likvidita. Některé dluhopisy se hůř prodávají než jiné, takže pokud potřebuješ rychle peníze, můžeš mít problém je prodat. Obecně platí, že státní dluhopisy jsou sice bezpečnější, ale korporátní dluhopisy s vyšším výnosem mohou být víc rizikový. A bacha na skryté náklady – třeba poplatky za správu nebo nákup.

Myslím, že dobrej mix v portfoliu by měl obsahovat i nějaký dluhopisy, ale záleží na tvojí toleranci k riziku. Takže si to dobře zvažuj a možná zkus rozmístit investice mezi různý typy aktiv.

162 slov
1.6 minut čtení
12. 9. 2023
Věra Vaňková
Věra Vaňková

Investování do dluhopisů může vypadat jako bezpečná volba, ale má to svoje mouchy. Určitě se musíš zamyslet nad úrokovým rizikem – když úrokové sazby vzrostou, hodnota tvých dluhopisů klesne. To je základ, který bys měl mít na paměti.

Kreditní riziko je další věc. To vlastně znamená, že emitent dluhopisu může zkrachovat a ty můžeš přijít o peníze. Aby ses ujistil, že emitent je spolehlivý, koukni na jeho ratingy od agentur jako Moody's nebo S&P. Nižší rating = vyšší riziko.

Pak je tu likvidita. Pokud potřebuješ peníze rychle, nemusíš být schopen dluhopisy prodat za dobrou cenu nebo vůbec. Některé dluhopisy nejsou obchodovatelné snadno - zvlášť ty od menších firem nebo v případě městských obligací.

Další skryté nástrahy můžou být třeba skryté poplatky nebo daně z výnosů. A některé typy dluhopisů, jako jsou vysokovýnosové nebo rozvojové trhy, mají větší riziko než ty státní nebo podnikové s dobrým ratingem.

Mít část portfolia v dluhopisech může být fajn pro stabilitu a příjem, ale nespoléhej jen na ně. Diversifikace je klíč! Zvaž i jiné investice a měj to dobře promyšlené.

171 slov
1.7 minut čtení
24. 4. 2023
Elena Mašková
Elena Mašková