Jaké jsou hlavní rizika investování do dluhopisů?
Když přemýšlím o investování do dluhopisů, narazil jsem na různé názory a informace, ale pořád mi není jasné, jaká konkrétní rizika s tím souvisejí. Vím, že dluhopisy jsou považovány za stabilnější investici než akcie, ale co když to není úplně pravda? Jaké faktory by měly být brány v úvahu, když se rozhodujeme investovat do dluhopisů? Mám na mysli například úrokové riziko – jak moc může ovlivnit hodnotu mých dluhopisů, pokud úrokové sazby vzrostou? A co je to kreditní riziko? Jak vlastně zjistit, jestli je emitent dluhopisu solventní a jestli mám šanci dostat zpět své peníze? Dále mě zajímá i likvidita – co se stane, když budu potřebovat peníze a nebudu schopný dluhopisy prodat? Jaké jsou další skryté nástrahy, na které bych si měl dát pozor? Rád bych věděl, jestli existují nějaké konkrétní typy dluhopisů, které by mohly být rizikovější než jiné. Myslíte si, že je dobré mít část portfolia v dluhopisech nebo je lepší se jim vyhnout a zaměřit se na jiné investice? Předem díky za jakékoli rady a zkušenosti, které mi pomohou lépe pochopit, do čeho vlastně chci investovat.