Charts.cz/Fórum/Proč bych se měl vyhnout dluhopisům?

Proč bych se měl vyhnout dluhopisům?

Myslím, že dluhopisy jsou považovány za bezpečnou investici, ale přemýšlím, jestli to opravdu platí i dnes. V poslední době jsem viděl spoustu lidí, kteří mluví o tom, že by se měli zaměřit spíš na akcie nebo dokonce kryptoměny, protože ty přinášejí větší výnosy. Takže mě zajímá, proč bych měl být opatrný vůči dluhopisům? Co se vlastně stane, když investuji do dluhopisů v porovnání s jinými možnostmi? Je pravda, že úrokové sazby rostou a to může znamenat, že ceny dluhopisů klesají? Jak moc se to projeví na mém portfoliu? A co inflace? Mám pocit, že když inflace roste, tak mi výnosy z dluhopisů nemusí stačit na pokrytí ztráty kupní síly. Opravdu bych měl brát v úvahu všechny tyto faktory? Taky jsem slyšel názory, že dluhopisy jsou v dnešní době zastaralé a lidé by se měli orientovat na něco modernějšího a perspektivního jako jsou kryptoměny nebo NFT. Je to pravda? Jaké jsou skutečné rizika spojená s investováním do dluhopisů? Měli byste se jim tedy vyhnout úplně nebo existuje nějaký typ dluhopisu, který by mohl být stále zajímavý? Co říkáte na tohle všechno?

180 slov
1.8 minut čtení
23. 5. 2022
Markéta Vašková
Markéta Vašková

Jo, dluhopisy mají svoje výhody, ale teďka bych byl opatrnej. Jak říkáš, úrokový sazby rostou a to snižuje ceny dluhopisů. Když investuješ do dluhopisů a úrokovky jdou nahoru, tak tvoje dluhopisy ztrácejí na hodnotě, což není ideální. A inflace? Ta taky hraje roli – když je vysoká, tak fakticky tvoje výnosy z dluhopisů nemusí stačit na pokrytí ztráty kupní síly. To je dost zásadní problém.

Navíc, teď je spousta lidí, co se dívají po akciích nebo kryptu, protože tam vidí větší potenciál růstu. Samozřejmě, investice do akcií jsou rizikovější, ale pokud máš v portfoliu jen dluhopisy, můžeš přijít o možnost vyšších výnosů.

Neříkám, že se jim máš vyhnout úplně – třeba státní dluhopisy nebo ty s vyšším kreditním hodnocením můžou být pořád v pohodě pro stabilitu portfolia. Ale určitě bys měl mít na paměti ty rizika a možná diverzifikovat víc do jiných aktiv. Uvidíš, co ti sedne víc.

147 slov
1.5 minut čtení
5. 4. 2024
Alois Daněk
Alois Daněk

S dluhopisy je to tak, že i když se považují za bezpečnější investici, v dnešní době mají svá rizika. Hlavně, když úrokové sazby rostou, tak ceny dluhopisů klesají. To znamená, že pokud koupíš dluhopis teď a úroky půjdou nahoru, tvoje investice může ztratit hodnotu. Inflace taky hraje roli - pokud inflace roste rychleji než výnosy z dluhopisů, ztrácíš kupní sílu. Takže ve finále dostáváš méně muziky za své peníze.

A jo, hodně lidí teď mluví o akciích nebo kryptoměnách jako o těch modernějších a potenciálně výnosnějších možnostech. Samozřejmě, že akcie jsou rizikovější, ale i výnosy můžou být vyšší. Pokud se ale přece jen rozhodneš pro dluhopisy, zaměř se na ty s kratší dobou splatnosti nebo na ty s vyšším výnosem, třeba korporátní dluhopisy, ale zas tam je víc rizika.

Takže vyhnout se jim úplně? To záleží na tvém portfoliu a toleranci k riziku. Rozhodně bys měl zvážit všechny tyhle faktory a případně mít diverzifikaci, aby ti jedno selhání nezhodilo celé portfolio.

159 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec