Charts.cz/Fórum/Jaké jsou skryté poplatky u ETF, o kterých bych měl vědět?

Jaké jsou skryté poplatky u ETF, o kterých bych měl vědět?

Přemýšlím o investování do ETF, ale slyšel jsem, že kromě běžné správcovské provize mohou být i další poplatky, které se neobjeví na první pohled. Zajímalo by mě, jaké konkrétní skryté poplatky bych měl mít na paměti, když zvažuji investice do těchto fondů. Například, co je to spread a jak moc může ovlivnit celkové náklady na investici? Dále, slyšel jsem něco o transakčních poplatcích nebo poplatcích při nákupu a prodeji ETF. Může to být významný faktor? A co například náklady spojené s rebalancováním portfolia nebo daně z kapitálových výnosů – jak to celé funguje u ETF? Všude se mluví o nízkých nákladech ETF ve srovnání s tradičními fondy, ale docela mě zajímá, jestli neexistují nějaké další skryté náklady, které by mi mohly snížit můj zisk. Mohli byste mi prosím objasnit, na co si dát pozor, abych nebyl nepříjemně překvapený po investici? Vím, že je důležité si udělat důkladný průzkum a mít jasnou představu o všech možných nákladech, ale občas se mi zdá, že informace nejsou úplně jasné a přehledné. Jak tedy správně vyhodnotit celkovou cenu investice do ETF a předejít takovýmto nepříjemným překvapením?

182 slov
1.8 minut čtení
20. 1. 2024
Bohumil Hůlka
Bohumil Hůlka

Když začínáš s ETF, je dobré vědět, že kromě správcovského poplatku (TER) můžeš narazit na pár dalších nákladů. Rozhodně se zaměř na spread, což je rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. Čím větší spread, tím víc tě to může stát, hlavně pokud obchoduješ s fondy s nízkou likviditou.

Pak jsou tu transakční poplatky, které si účtuje tvůj broker za nákup a prodej ETF. Tohle může být dost zásadní, zvlášť při častém obchodování. Měl bys zjistit, jestli broker nabízí nějaké bezpoplatkové možnosti nebo nižší sazby.

Další věcí jsou daně z kapitálových výnosů. Když prodáš ETF a vyděláš, musíš zaplatit daň. Udržuj si přehled o tom, jak to funguje v tvé zemi, protože to může ovlivnit tvůj celkový zisk.

Rebalancování portfolia taky nese své náklady, i když u ETF je to obvykle méně problematické než u tradičních fondů. Ale i tak se můžeš setkat s poplatky v případě častého přizpůsobování.

Celkově se snaž mít jasnou představu o všech těchto různých nákladech a dělej si porovnání mezi různými ETF a brokery. Tak se vyhneš nepříjemným překvapením a víc si užiješ zisky.

174 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2023
Ladislav Kubíček
Ladislav Kubíček

Když se díváš na ETF, tak máš pravdu, že kromě těch základních poplatků to může být složitější. Takže tady je pár věcí, na které si dej pozor:

1. Spread – to je rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou ETF. Když nakupuješ, platíš cenu vyšší, než když prodáváš. To tě může stát pár korun navíc, takže se na to dívej jako na takový skrytý náklad.

2. Transakční poplatky – ty si můžeš připlatit za nákup a prodej ETF u tvého brokera. Někteří brokeři mají zdarma obchodování, ale jiní ti mohou strhnout i pěkné částky, takže se ujisti, že víš, co platíš.

3. Rebalancování – to většinou dělá správce fondu a může to mít vliv na daně nebo poplatky. I když to není přímo tvůj náklad, může tě to ovlivnit, pokud fond často mění složení.

4. Daně z kapitálových výnosů – když prodáš ETF se ziskem, tak musíš platit daně. Udržuj si přehled o tom, kdy prodáváš a jaké máš zisky.

5. Skryté poplatky – některé ETF mají dodatečné náklady, jako jsou náklady na správu nebo likviditu. Tyhle poplatky by měly být uvedeny v dokumentaci k fondu, ale občas je těžké je najít.

Takže jo, i když se říká, že ETF mají nízké náklady, je dobré se na tyhle věci podívat pořádně. Můžeš se pak vyhnout nepříjemnostem a mít lepší přehled o svých investicích.

216 slov
2.2 minut čtení
27. 10. 2024
Josef Trnka
Josef Trnka