Jaké jsou skryté poplatky u ETF, o kterých bych měl vědět?
Přemýšlím o investování do ETF, ale slyšel jsem, že kromě běžné správcovské provize mohou být i další poplatky, které se neobjeví na první pohled. Zajímalo by mě, jaké konkrétní skryté poplatky bych měl mít na paměti, když zvažuji investice do těchto fondů. Například, co je to spread a jak moc může ovlivnit celkové náklady na investici? Dále, slyšel jsem něco o transakčních poplatcích nebo poplatcích při nákupu a prodeji ETF. Může to být významný faktor? A co například náklady spojené s rebalancováním portfolia nebo daně z kapitálových výnosů – jak to celé funguje u ETF? Všude se mluví o nízkých nákladech ETF ve srovnání s tradičními fondy, ale docela mě zajímá, jestli neexistují nějaké další skryté náklady, které by mi mohly snížit můj zisk. Mohli byste mi prosím objasnit, na co si dát pozor, abych nebyl nepříjemně překvapený po investici? Vím, že je důležité si udělat důkladný průzkum a mít jasnou představu o všech možných nákladech, ale občas se mi zdá, že informace nejsou úplně jasné a přehledné. Jak tedy správně vyhodnotit celkovou cenu investice do ETF a předejít takovýmto nepříjemným překvapením?