Charts.cz/Fórum/Kolik mě stojí ETF ve srovnání s běžnými podílovými fondy?

Kolik mě stojí ETF ve srovnání s běžnými podílovými fondy?

Zajímalo by mě, jaké jsou rozdíly v nákladech mezi ETF a běžnými podílovými fondy. Slyšel jsem, že ETF bývají levnější, ale nejsem si jistý, co to vlastně znamená. Jaké poplatky se u ETF obvykle platí? A jak moc se liší od těch, které platím u tradičních podílových fondů? Mám na mysli nejen poplatky za správu, ale i případné další náklady jako jsou transakční poplatky, nebo třeba poplatky při nákupu a prodeji. Také by mě zajímalo, jestli se někde dají najít nějaké aktuální srovnání těchto nákladů, protože bych rád věděl, jestli mám investovat do ETF nebo do klasických podílových fondů. Je pro mě důležité mít přehled o tom, co mě bude stát víc a co méně, abych mohl lépe plánovat své investice. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně toho, kolik mě tyto dvě možnosti vlastně budou stát v dlouhodobém horizontu, dejte mi vědět!

144 slov
1.4 minut čtení
26. 9. 2023
Olga Kříčková
Olga Kříčková

ETF (Exchange Traded Funds) bývají obecně levnější než klasické podílové fondy. Hlavní rozdíl je v poplatcích za správu, které jsou u ETF často pod 0,5 % ročně, zatímco u tradičních fondů to může být klidně přes 1 %. U ETF platíš i transakční poplatky při nákupu a prodeji, což záleží na brokerovi - někteří je mají nulové, jiní si účtují. U tradičních podílových fondů většinou žádné transakční poplatky nemáš, ale zase se platí vstupní a výstupní poplatky, což může zvýšit náklady. V dlouhém horizontu se to může dost projevit. Pokud chceš srovnání nákladů, najdeš spoustu webů s analýzami, kde to porovnávají. Zkrátka, pokud hledáš levnější variantu a nevadí ti obchodovat jako s akciemi, ETF by mohly být lepší volba.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 1. 2025
Nikola Moravcová
Nikola Moravcová

Takže, ETF většinou vycházejí levněji než klasické podílové fondy. U ETF máš obvykle nižší poplatky za správu, což může být kolem 0,1 - 0,5 % ročně. U tradičních podílových fondů to bývá klidně 1-2 %. K tomu u ETF často platíš transakční poplatky, když je nakupuješ nebo prodáváš, protože se obchodují na burze jako akcie. To může být pár korun za obchod, takže záleží na tom, kolik obchodů uděláš. U podílových fondů obvykle neplatíš poplatek za nákup, ale jsou tam jiné poplatky, jako třeba poplatek za výběr nebo něco podobného. Zkus se podívat na srovnávací weby zaměřené na investice – tam často najdeš přehledy a srovnání nákladů. Celkově pokud plánuješ dlouhodobé investice a chceš snížit náklady, ETF jsou pro tebe asi lepší volba.

123 slov
1.2 minut čtení
24. 10. 2024
Jana Malečková
Jana Malečková