Charts.cz/Fórum/Můžu použít DeFi pro generování pasivního příjmu?

Můžu použít DeFi pro generování pasivního příjmu?

Slyšel jsem, že DeFi, což je zkratka pro decentralizované finance, se stává čím dál tím populárnější jako způsob, jak generovat pasivní příjem. Ale jak to vlastně funguje? Mám na mysli, jestli je možné využívat různé platformy a protokoly v DeFi k tomu, abych si vybudoval nějaký stabilní příjem bez toho, abych musel neustále sledovat trhy nebo obchodovat. Zajímalo by mě, jestli je to bezpečné, nebo jestli existují nějaké rizika, na která bych si měl dávat pozor. Jaké konkrétní metody nebo strategie v DeFi byste doporučili pro pasivní příjem? Například slyšel jsem o likviditních poolích a stakingu, ale nejsem si úplně jistý, jak to přesně funguje a co všechno potřebuji k tomu, abych se do toho pustil. Funguje to lépe než tradiční investice, jako jsou akcie nebo nemovitosti? A co se týče výnosů – jaké mám očekávat? Je to opravdu tak snadné jako vložit peníze a jen čekat na výplaty? Také bych rád věděl, jestli je lepší začít s menšími částkami a postupně se učit, než investovat větší sumy hned na začátku. Jak dlouho trvá obvykle vydělat nějaké peníze pomocí DeFi? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory na tento způsob investování.

191 slov
1.9 minut čtení
13. 4. 2023
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek

Jo, DeFi je fakt zajímavá možnost, jak si udělat pasivní příjem. V podstatě jde o to, že můžeš vkládat své kryptoměny do různých protokolů a ty ti za to vyplácejí úroky nebo odměny. Likviditní pooly a staking jsou dva hlavní způsoby, jak na to. U likviditních poolů poskytuješ likviditu na burzách a dostáváš část poplatků z transakcí. Staking je o tom, že zamkneš své tokeny v nějakém systému a za to dostáváš odměny. Takže jo, můžeš si docela dobře vydělat bez nutnosti sledovat trhy pořád.

Ale pozor, rizika tu jsou – DeFi je pořád dost nová věc a občas se stane, že protokoly mají nějaké chyby nebo hacky. Proto je lepší začít s menšíma částkama, abys viděl, jak to funguje a jak se cítíš. Očekávej různé výnosy – některé projekty slibují i desítky procent ročně, ale většinou to není tak jednoduchý. Čím víc riskuješ, tím víc můžeš získat, ale taky ztratit.

Určitě si dej čas se učit a prozkoumávat různý projekty. Jak dlouho trvá něco vydělat? To záleží na tom, do čeho investuješ; někteří lidé vidí výnosy rychle, jiní čekají měsíce. Takže buď trpělivý a měj na paměti, že nic není jistý.

190 slov
1.9 minut čtení
6. 10. 2023
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop

DeFi je fakt zajímavý způsob, jak si udělat pasivní příjem, ale je potřeba mít na paměti pár věcí. Likviditní pooly a staking jsou dva z nejběžnějších způsobů. U likviditních poolů vkládáš svoje kryptoměny do poolu, což umožňuje jiným uživatelům obchodovat, a ty dostáváš část poplatků jako odměnu. Staking je o tom, že zamkneš svoje kryptoměny v síti a za to dostáváš nové tokeny jako odměnu. Je to v podstatě jako úročení v bance, ale mnohem víc volatilní.

Co se týče bezpečnosti, tak v DeFi můžeš narazit na rizika jako hacky nebo nefunkční protokoly. Je dobré se s tím seznámit a nesázet všechno na jednu kartu. Určitě doporučuji začít s menšími částkami, naučit se to a pak teprve investovat víc.

Co se výnosů týče, tak záleží na konkrétních platformách a metodách, ale můžeš vidět roční výnosy i přes 10-20%, což je slušný oproti tradičním investicím. Ale pamatuj, že to není bez rizika a trhy můžou být dost divoký. Takže jo, pasivní příjem z DeFi je možný, ale dobře si to nastuduj a buď opatrnej.

173 slov
1.7 minut čtení
16. 4. 2023
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař