Charts.cz/Fórum/Jak začít s DeFi a co potřebuju vědět?

Jak začít s DeFi a co potřebuju vědět?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat do světa DeFi. Je to pro mě úplně nový koncept a mám spoustu otázek. Kde vůbec začít? Slyšel jsem spoustu věcí o decentralizovaných financích a vím, že to může být skvělá příležitost, ale také se bojím, že se v tom všem ztrátím. Co všechno bych měl vědět před tím, než se do toho pustím? Jaké jsou klíčové pojmy, které by měly být jasné? Myslíte, že bych měl rovnou investovat do nějakých kryptoměn, nebo je lepší nejdřív získat nějaké zkušenosti a vzdělání v této oblasti? Mám obavy z toho, jak fungují decentralizované burzy a co to vlastně znamená pro moji bezpečnost. Jaký typ peněženky bych měl použít a jak se liší hotwallet od coldwallet? Je nutné mít nějaký technický background nebo je to přístupné i pro úplné nováčky? Dále by mě zajímalo, jaké jsou rizika s tím spojená? Četl jsem něco o impermanent loss a dalších typech rizik, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Budu potřebovat nějaké speciální dovednosti nebo nástroje k tomu, abych mohl sledovat své investice? A co komunitní projekty a DAO? Jak to celé funguje? A poslední dotaz - existují nějaké osvědčené zdroje informací nebo kurzy, které byste doporučili, abych se lépe orientoval v tomto dynamickém světě financí? Díky za každou radu!

212 slov
2.1 minut čtení
11. 6. 2024
Petra Skálová
Petra Skálová

Takže, DeFi je vlastně dost širokej koncept. Hlavně si začni tím, že se naučíš základy kryptoměn – co je blockchain, jak fungují smart kontrakty a tak. Určitě bys měl mít peněženku, doporučuju začít s hotwallet (např. MetaMask) pro snadné používání, ale pro větší bezpečnost můžeš přejít na coldwallet (Trezor nebo Ledger), kde své coiny uchováš offline. Co se týká investic, radši nejdřív získej nějaké zkušenosti a pochop rizika jako impermanent loss, což se ti může stát při poskytování likvidity. Na decentralizovaných burzách si dávej pozor na podvody a hacky, dbej na bezpečnost. Komunitní projekty a DAO jsou super, ale může to být chaos, takže buď opatrný. Zdroje? Zkus YouTube kanály jako Finematics nebo DeFi Dad, maj tam dobré návody a vysvětlení. Všechno to chce čas a trochu trpělivosti. Hlavně se nenech zmást, všechno se to učení dost vyplatí.

138 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2024
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Takže, DeFi je fakt široký téma, ale neboj, dá se to zvládnout i bez technických znalostí. První věc, co potřebuješ, je peněženka – hotwallet (např. Metamask) je fajn pro běžný používání a coldwallet (jako Ledger) je bezpečnější pro větší částky. V DeFi máš decentralizovaný burzy, kde si můžeš obchodovat bez prostředníků. Ale pozor na bezpečnost, vždy si dávej bacha na podvody a hacky.

Před investováním do kryptoměn bys měl pochopit základy jako staking, likvidita a impermanent loss, což může být docela tricky. Když poskytneš likviditu do poolu, můžeš ztratit část svých investovaných peněz kvůli kolísání cen. Rizika jsou všude, takže buď opatrný a nestrkej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Je dobrý mít přehled o komunitních projektech a DAO, to jsou decentralizovaný autonomní organizace, co fungujou na základě hlasování členů. Informace najdeš na různých fórech jako Reddit nebo Discord kanálech různých projektů.

Co se vzdělávání týče, určitě doporučuju sledovat YouTube kanály zaměřený na DeFi nebo nějaké online kurzy. Zdroje jako DeFi Pulse nebo CoinGecko ti můžou pomoct sledovat trendy a ceny. Není nutný mít technický background, stačí mít chuť se učit a být obezřetný.

183 slov
1.8 minut čtení
4. 10. 2024
Rudolf Kočí
Rudolf Kočí