Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl kontrolovat a upravovat své investice?

Jak často bych měl kontrolovat a upravovat své investice?

Přemýšlím nad tím, jak moc se věnovat svým investicím. Mám na mysli zejména akcie, ale také kryptoměny a další možnosti, jako jsou nemovitosti. Zajímalo by mě, jestli je lepší kontrolovat své portfolio každý den, nebo jestli je rozumnější podívat se na něj jednou za měsíc? Slyšel jsem názory, že časté sledování může být kontraproduktivní a že bych měl mít delší investiční horizont, ale pak jsou tu i ti, kdo říkají, že je dobré být v obraze a reagovat na změny na trhu. Jak to vidíte vy? Kolikrát týdně či měsíčně byste doporučili upravovat investice? A co když se objeví nějaká zásadní událost nebo krize? Měl bych v těchto případech přehodnotit své investice okamžitě, nebo si mám počkat a sledovat vývoj? Dává smysl mít nějaký pravidelný plán kontroly, nebo je lepší spolehnout se na intuici a aktuální informace? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti ohledně této problematiky.

147 slov
1.5 minut čtení
25. 9. 2023
Andrea Lacinová
Andrea Lacinová

Mě osobně se osvědčilo kontrolovat investice jednou za měsíc. Když to dělám častěji, začnu být nervózní a to mě nutí k impulsivním rozhodnutím. Jasně, když je nějaký větší pokles trhu nebo zásadní zprávy, tak se na to podívám a přehodnotím situaci. Ale jinak si myslím, že je lepší mít klid a nepanikařit. Vždyť akcie a krypta jsou dlouhodobá hra, ne sprint. Mít plán je fajn, ale nespoléhal bych jen na intuici. Někdy je lepší nechat trh, ať si jde svým tempem a jen občas zkontrolovat, jestli se nic zásadního neděje. Navíc sleduj ekonomické ukazatele, to ti dá lepší obraz o tom, co se děje. Takže shrnuto - měsíc je ideální pro běžnou kontrolu, a pokud se objeví něco velkého, tak reaguj podle situace.

123 slov
1.2 minut čtení
7. 3. 2024
Zdeňka Ondrová
Zdeňka Ondrová

Záleží na tom, jaký máš investiční styl. Když investuješ do akcií a kryptoměn, můžeš mít pocit, že chceš být pořád v obraze. Ale časté sledování ti může způsobit zbytečný stres a možná i špatná rozhodnutí. Obecně se doporučuje kontrolovat portfolio jednou za měsíc nebo čtvrtletně, pokud nemáš nějaké urgentní důvody. Zaměř se na dlouhodobé cíle a nedělej unáhlené kroky kvůli krátkodobým výkyvům. Pokud dojde k nějaké krizi nebo zásadní události, můžeš udělat vyjímku a podívat se na to blíž. Ale spíš než panikařit se snaž držet hlavu v klidu a reagovat racionálně. Mít plán na pravidelné kontroly smysl dává, tak si to nastav podle sebe.

105 slov
1.1 minut čtení
1. 5. 2024
Emil Toman
Emil Toman