Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas rebalancovat investiční portfolio?

Kdy je nejlepší čas rebalancovat investiční portfolio?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas na rebalancování investičního portfolia. Myslím, že to není úplně jednoznačné a určitě to závisí na spoustě faktorů, ale jak to vidíte vy? Je lepší se řídit nějakými konkrétními pravidly, nebo to spíš závisí na aktuálním trhu a osobních cílech? Například, co když se trhy dostanou do velkých výkyvů nebo když některé investice začnou výrazně převyšovat ostatní? Je dobré rebalancovat v určitém časovém horizontu, třeba jednou za rok, nebo to dělat podle potřeby? A co vy, máte nějaké vlastní zkušenosti s tímto procesem? Mějte na paměti, že moje portfolio zahrnuje různorodé investice jako akcie, ETF, možná i nějaké kryptoměny a realitní fondy. Takže co si myslíte o tom, jak časté a kdy by mělo být rebalancování? Dává smysl zaměřit se spíš na dlouhodobý horizont nebo reagovat na aktuální události na trhu? Díky za vaše názory!

143 slov
1.4 minut čtení
30. 8. 2023
Marie Švecová
Marie Švecová

Rebalancování portfolia závisí na víc faktorech, ale obecně se doporučuje to dělat alespoň jednou ročně. Když některé investice začnou výrazně převyšovat ostatní, je dobrý signál se na to podívat a upravit rozložení. Taky když trhy zažívají velký výkyv, je to další důvod se zamyslet nad rebalancováním. Vždycky je dobrý mít nějaký plán, jak na to reagovat, místo toho, abys jenom čekal, co se stane. Já osobně mám radši dlouhodobý přístup, ale pokud vidím nějaké zásadní změny v trhu nebo ve svých investicích, tak to prostě udělám hned. Důležité je mít přehled a nechat emoce stranou.

95 slov
1 minut čtení
4. 6. 2024
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale není na to jednoznačná odpověď. Obecně se doporučuje to dělat pravidelně, třeba jednou za rok nebo když se ti poměr investic mezi jednotlivýma aktivy odchýlí od toho, co máš stanovený. Jestli máš třeba akcie a ETF, a jeden z nich ti hodně vyroste, můžeš se dostat do rizika, že budeš mít víc v jedný kategorii než bys chtěl.

Někteří lidé rebalancují podle tržních výkyvů – když trhy spadnou, tak nakoupíš víc akcií a naopak. Je dobrý sledovat tyhle věci, ale pokud chceš mít klidnější hlavu, tak je lepší mít nějaký pravidlo a držet se ho. Co se týká kryptoměn a realitních fondů, tam bych byl opatrnější – tyhle věci můžou být dost volatilní. Takže jestli plánuješ dlouhodobě investovat, drž si ten dlouhý horizont a rebalancuj podle potřeby nebo pravidelného časového rámce.

Osobně to dělám tak, že rebalancuju jednou za rok a podle situace na trhu. Je dobrý mít v tom systém a neřídit se emocemi.

161 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2023
Viktor Trnka
Viktor Trnka