Charts.cz/Fórum/Co všechno musím hlásit, když investuji do NFT?

Co všechno musím hlásit, když investuji do NFT?

Když jsem se rozhodl investovat do NFT, začal jsem se zamýšlet nad tím, co vše vlastně musím hlásit. Jaké jsou povinnosti a jaké náležitosti bych měl mít na paměti? Je to něco jako investice do akcií nebo je to úplně jiný svět? Slyšel jsem, že musím brát v úvahu daně, ale jak přesně to funguje u digitálních aktiv, jako jsou NFT? A co když prodám svůj NFT za vyšší cenu než jsem ho koupil? Musím to hlásit úřadům a jakým způsobem se to dělá? Navíc by mě zajímalo, jestli se liší pravidla podle toho, odkud NFT kupuji. Existují nějaké specifické legislativní požadavky nebo doporučení, které bych měl sledovat? Jsem si také vědom toho, že trh s NFT je velmi dynamický a neustále se vyvíjí. Jaké jsou tedy aktuální trendy v oblasti hlášení a danění NFT? A co když nakupuji NFT na platformách, které nejsou tak známé? Změní se nějak moje povinnosti v tom případě? Může mi někdo objasnit celou problematiku kolem hlášení investic do NFT, abych se vyhnul možným problémům s úřady?

172 slov
1.7 minut čtení
8. 3. 2024
Michal Jílek
Michal Jílek

Když investuješ do NFT, je dobrý mít na paměti, že se to vlastně dost podobá investicím do akcií, co se týče danění. Pokud prodáš NFT za víc, než jsi ho koupil, měl bys to hlásit jako zisk z kapitálového majetku a platit daň. Pravidla se můžou lišit podle toho, kde žiješ, takže je dobrý si zjistit konkrétní legislativu v tvém státě.

Co se týče hlášení, měl bys mít doklady o nákupu i prodeji – jako faktury nebo screenshoty z burz. Někde může být povinnost uvádět tyhle transakce v ročním daňovém přiznání. Jestli kupuješ na méně známých platformách, tak to může být riskantní – ne vždycky jsou tam jasný pravidla a podmínky. A pamatuj, že trh s NFT je hodně dynamickej, takže doporučuji sledovat aktuální trendy a novinky ohledně legislativy a daní. Jinak si dej pozor na to, aby ses vyhnul problémům s úřady; radši se poraď s odborníkem na daně nebo právníkem.

152 slov
1.5 minut čtení
14. 9. 2024
Denisa Krausová
Denisa Krausová

Když investuješ do NFT, tak musíš mít na paměti pár věcí. V první řadě, daňový úřad většinou chce vědět, když prodáš NFT za víc, než jsi ho koupil. Tohle se bere jako zisk, podobně jako u akcí. Čili pokud koupíš NFT za 1 ETH a prodáš ho za 2 ETH, tak ten zisk bys měl hlásit jako příjem. Jak to udělat? Obvykle je dobré mít přehled o všech transakcích – datum nákupu, cena, datum prodeje atd., aby ses vyhnul problémům.

Co se týče toho, odkud NFT kupuješ, tak na to pozor, protože některé platformy nemusejí mít stejný daňový režim nebo pravidla. Například pokud máš platformu s menším obratem, tak může být šance, že budou méně regulovaní. Obecně platí, že bys měl sledovat místní legislativu a doporučení – ty se totiž můžou lišit i podle země.

Trh s NFT je fakt rychlý a často se točí kolem nových trendů. Třeba teď je dost oblíbené mintování na různých blockchainech a jakmile se objeví nový projekt nebo kolekce, tak to může změnit, jak se k tomu všemu přistupuje z pohledu daní. Takže buď ve střehu a sleduj novinky v oblasti regulací a zákonů.

Pokud nakupuješ na neznámějších platformách, tak se ujisti, že máš všechny potřebné informace a případně poraď se s odborníkem na daně nebo právníkem – můžeš ušetřit dost problémů.

216 slov
2.2 minut čtení
26. 3. 2023
Patrik Dunka
Patrik Dunka