Charts.cz/Fórum/Jak se platí daně z výnosů z kryptoměn?

Jak se platí daně z výnosů z kryptoměn?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně funguje s daněmi, když vydělám na kryptoměnách. Mám nějaké bitcoiny a další altcoiny, které jsem koupil před nějakou dobou a teď jsem je prodal se ziskem. Zajímalo by mě, jestli musím platit daň z tohoto výnosu a pokud ano, jaký je postup. Kde začít? Musím něco hlásit na finančním úřadu nebo stačí jen zaplatit určité procento z výnosů po jejich prodeji? A co když jsem kryptoměny držel déle než rok, platí se pak něco jiného? Zajímá mě také, zda jsou nějaké výjimky nebo případy, kdy se daň neplatí, třeba pokud jsem nakupoval a prodával menší částky. Je třeba uchovávat nějaké záznamy o transakcích? Jaký je nejlepší způsob, jak si vést přehled o tom, kolik jsem na kryptoměnách vydělal nebo prodělal? A co NFT? Platí se tam také nějaké daně? Rád bych měl jasno v tom, jak se vyhnout problémům s úřady a být v souladu se zákonem. Děkuji za jakékoli rady a tipy.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2023
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Takže k daním z kryptoměn. Když prodáš bitcoiny nebo altcoiny a vyděláš na tom, tak jo, platíš daň. V ČR se to považuje za příjem a ten se daní 15 % (nebo 23 %, pokud máš vyšší příjem). Musíš si hlídat, kdy jsi nakoupil a prodal, protože důležité je, jaký jsi měl zisk. Pokud jsi je držel víc než rok, tak to neznamená, že bys nemusel platit, ale můžeš mít možnost uplatnit výdaje proti příjmům, pokud to budeš mít dobře zdokumentované. Je dobrý si uchovávat záznamy o všech transakcích – datum nákupu, prodeje, částky a ceny, abys měl jasno v tom, kolik jsi vydělal nebo prodělal.

Co se týče malých částek, pokud se jedná o sumu do 30 000 Kč za rok a nejsi podnikatel, tak bys to nemusel hlásit. Ale radši se poraď s účetním nebo právníkem, nejsem expert. A ohledně NFT – jo, i ty se zdaní jako příjem. Takže je jasný, že být v souladu se zákonem vyžaduje nějakou práci navíc, ale když si to dobře zapíšeš a hlídáš si to, neměl bys mít problém s úřady.

179 slov
1.8 minut čtení
15. 6. 2024
Zdeněk Mareš
Zdeněk Mareš

Když prodáš kryptoměny a vyděláš, tak jo, musíš platit daň z výnosu. V Česku to funguje tak, že daníš rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. Pokud jsi měl kryptoměny víc než 3 roky, tak na to už se vztahuje osvobození, ale jinak platíš daň. Musíš si sledovat všechny nákupy a prodeje, ideálně si vést nějaký záznam v tabulce, kde máš datum, částku, co jsi koupil/prodal a za kolik. Je dobré mít i důkazy jako výpisy z burzy nebo peněženky. Co se týká NFT, tak to je podobné – když prodáš za víc než jsi koupil, taky z toho platíš daň. Všechno hlásíš na finančák a pokud se pohybuješ v menších částkách, tak do 15 000 Kč ročně bys mohl být osvobozený od daně, ale doporučuji se na to radši podívat. Jak se vyhnout problémům? Sledovat všechno poctivě a nebýt líný na to udělat si pořádek v papírech. Takže hodně štěstí s daňovým přiznáním!

153 slov
1.5 minut čtení
3. 8. 2024
Romana Trnková
Romana Trnková