Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je akcie opravdu podhodnocená?

Jak zjistit, jestli je akcie opravdu podhodnocená?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá zjistit, jestli je akcie podhodnocená nebo ne. Četl jsem, že existují různé metody a ukazatele, které mohou pomoci určit její skutečnou hodnotu, ale nikdy jsem se do toho pořádně nepouštěl. Jaký je vlastně ten proces? Je dobré sledovat P/E poměr, nebo by se měly brát v úvahu i další faktory? Co třeba porovnat historické ceny akcií s aktuálními a zjistit, jestli má smysl do toho investovat? Slyšel jsem také o analýze cash flow a dalších ukazatelích, které mohou poskytnout jasnější obrázek o tom, zda je daná akcie podhodnocená. Jaké jsou vaše zkušenosti? Existují nějaké konkrétní metody, které fungují lépe než jiné? A co když se akcie zdá být levná, ale ve skutečnosti může mít slabé fundamenty? Jak poznat, že se nejedná pouze o krátkodobý pokles ceny a že je akcie opravdu v dobrém stavu? Budu rád za jakékoliv tipy nebo doporučení na zdroje informací. Dík!

152 slov
1.5 minut čtení
26. 1. 2025
Karolína Hradilová
Karolína Hradilová

Podhodnocení akcií můžeš zjistit několika způsoby. P/E ratio je fajn začátek, protože ti ukáže poměr ceny akcie k ziskům. Ale je dobré koukat i na další věci jako P/B (cena k účetní hodnotě) nebo P/S (cena k tržbám). Historické ceny taky mohou napovědět, ale spíš v kontextu, jak se firma vyvíjí.

Nenech se zmást jen nízkou cenou – zkus prozkoumat fundamenty firmy. Jak vypadá cash flow? Dává firma zisk? Jaký má dluh? A co konkurence? Pokud je třeba firma silně zadlužená, tak i když má akcie nízkou cenu, může to být nebezpečné. Takže sleduj i zprávy a analýzy trhu – třeba nějaké reporty od analytiků nebo firemní výsledky.

Dobrý tip je taky diversifikace – nedávej všechno do jedné akcie, ať se ti to nevrátí jako bumerang. A nezapomeň, že investice je vždycky risk! Takže důkladný průzkum a rozvážné rozhodování. To by mělo pomoct.

143 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš

Hledat podhodnocené akcie není jednoduchý úkol, ale existuje pár základních metod, které ti můžou pomoct. P/E poměr je určitě dobrý začátek, protože ti ukáže, kolik platíš za každou korunu zisku společnosti. Ale není to jediný ukazatel – můžeš se kouknout i na P/B (poměr ceny a knihovní hodnoty) nebo PEG, což je P/E poměr upravený o růst.

Kromě toho se vyplatí zkouknout historické ceny akcií a porovnat je s aktuálními – pokud je cena výrazně nižší a společnost má solidní základny, může to znamenat dobrou příležitost. Nezapomínej na analýzu cash flow – pozitivní cash flow je znak zdravé firmy. A faktory jako dluhy, marže nebo výhled do budoucna bys taky neměl opomíjet.

A jo, krátkodobé poklesy můžou být zavádějící. Zjisti si víc o sektoru, ve kterém firma operuje, a sleduj zprávy – třeba na trhu něco nehraje nebo je tam nějaký skandál. Nejde jen o čísla, ale i o kontext. Když chceš víc info, doporučil bych nějaké investiční kurzy nebo fóra, kde se probírají konkrétní akcie a strategie. Hodně štěstí!

169 slov
1.7 minut čtení
31. 12. 2024
Karel Beneš
Karel Beneš