Charts.cz/Fórum/Kdy obvykle akcie klesají a je dobré je koupit?

Kdy obvykle akcie klesají a je dobré je koupit?

Zajímalo by mě, kdy obvykle akcie klesají. Vím, že trhy jsou velmi volatilní a že různé faktory mohou ovlivnit ceny akcií, ale proč vlastně dochází k těm poklesům? Je to vždycky kvůli špatným zprávám ze společnosti, nebo to může být i kvůli celkovému ekonomickému klimatu? Kdy se například vyplatí čekat na pokles, abych si akcie koupil? Myslím si, že by bylo fajn mít nějakou představu o tom, jaké signály sledují zkušení investoři, když se rozhodují, zda koupit nebo prodat. Také by mě zajímalo, jestli existují určité období v roce, kdy jsou ceny akcií nižší než jindy. A co třeba krize nebo recese? Jak to ovlivňuje trhy a je v takových obdobích lepší nakupovat? Mají investoři nějakou strategii pro tyto situace? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké konkrétní akcie nebo sektory, které historicky klesají více než jiné. Může to být například technologie versus energie nebo něco jiného? Jak s tímto vším pracujete vy? Jaké máte zkušenosti s nákupem akcií po poklesu? Je dobré mít na paměti i faktory jako jsou dividendy nebo dlouhodobý potenciál růstu při rozhodování o koupi během poklesu?

181 slov
1.8 minut čtení
30. 12. 2024
Ludmila Hrochová
Ludmila Hrochová

Poklesy akcií se většinou dějí z různých důvodů. Může to být kvůli špatným výsledkům firem, negativním zprávám nebo dokonce celkovému ekonomickému klimatu, jako je inflace nebo recese. Zkušení investoři často sledují ukazatele jako PE ratio nebo trendy v sektorech. Například technologie bývá dost volatilní a reaguje na novinky hodně citlivě, zatímco energie může mít stabilnější vývoj, ale zase je ovlivněná cenami komodit. Obecně se říká, že když trh klesá, tak je dobré nakupovat, ale musíš vědět, co kupuješ a jestli ta společnost má dlouhodobý potenciál. Někdy se vyplatí počkat na pokles po nějaké špatné události, ale i během krize může být dobré investovat, pokud vidíš budoucnost. A jo, dividendy jsou taky důležité – stabilní příjem tě podrží v těžkých časech. Takže je to o tom sledovat trend a mít nějakou strategii.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Dominik Volf
Dominik Volf

Poklesy akcií většinou přicházejí při špatných zprávách o firmě, jako jsou ztráty, špatné kvartální výsledky nebo skandály. Ale taky to může být celkové ekonomické klima – třeba recese, inflace nebo zvýšení úrokových sazeb. Zkušení investoři sledují různé signály jako jsou P/E poměr, objem obchodů nebo technické indikátory. Občas se vyplatí počkat na pokles, protože koupě v takových chvílích může přinést lepší návratnost. Taky existují roční období, kdy akcie klesají víc, například po prázdninách nebo na konci fiskálního roku. Krize jako COVID-19 ukázaly, že trhy hodně reagují na špatné zprávy, ale mnozí investoři pak viděli příležitost nakupovat levně. V technologiích bývá volatilita větší než v sektoru energie. Je dobrý mít na paměti i dividendy a dlouhodobý potenciál růstu – to může pomoct rozhodnout se, jestli investovat teď nebo počkat. Já sám jsem párkrát nakupoval po poklesu a občas to vyšlo skvěle, jindy to zas nebylo ideální. Ale vždycky je dobrý mít plán.

151 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2025
Petra Tomešová
Petra Tomešová