Charts.cz/Fórum/Proč kryptoaktiva tolik kolísají s ekonomickými zprávami?

Proč kryptoaktiva tolik kolísají s ekonomickými zprávami?

Zajímalo by mě, proč se vlastně ceny kryptoměn tak dramaticky mění pokaždé, když se objeví nějaká ekonomická zpráva nebo novinka. Mám na mysli třeba oznámení o inflaci, úrokových sazbách nebo i politické události. Vždycky to vypadá jako by se na trhu s kryptoměnami zvedla nějaká vlna paniky nebo euforie, a ceny pak skáčou nahoru a dolů jako na horské dráze. O co vlastně jde? Je to snad tím, že investoři jsou nervózní a reagují na každou drobnost? Nebo je to něco jiného? Jak moc ovlivňuje například situace na tradičním akciovém trhu kryptoměny? Je pravda, že kryptoměny jsou víc citlivé na zprávy než jiný typ aktiv? Co si o tom myslíte? Zajímají mě názory lidí, kteří sledují trh s kryptoměnami pravidelně, ať už mají zkušenosti z dlouhodobého investování nebo jsou nováčky. Rád bych pochopil, jak se vlastně tvoří tyto obrovské výkyvy a co s nimi může udělat třeba nějaká pozitivní nebo negativní zpráva z ekonomiky. Dáváte do toho všechno a sledování těchto zpráv vás stresuje, nebo si spíš říkáte, že je to součást hry? Jak se vy osobně snažíte vyrovnat s tímto kolísáním?

182 slov
1.8 minut čtení
17. 12. 2023
Elena Holušová
Elena Holušová

Kryptoaktiva jsou fakt hodně citlivý na ekonomický zprávy, to je jasný. Hlavně proto, že trh je stále relativně malej a víc spekulativní než akciovej trh. Když se objeví nějaká novinka, jako třeba změna úrokových sazeb nebo inflace, tak investoři začnou panikařit nebo naopak skákat radostí. Často to vedou emoce, protože spousta lidí nemá dlouhodobější strategii a reagují na každou zprávu jako by to bylo něco zásadního.

Kromě toho, kryptoměny hodně souvisí s tradičním trhem. Když akcie padají, mnozí se snaží utíkat do kryptoměn jako do alternativy, což pak může způsobit další výkyvy. A naopak – když akcie rostou a vypadá to na stabilitu, tak krypto často dostává ránu.

Co se týče osobní zkušenosti, jo, sleduju zprávy a občas mi to dělá stres. Ale snažím se brát to s nadhledem a nepanikařit, když vidím nějaký propady nebo skoky. Je to součást té hry a je dobrý si uvědomit, že volatilita patří k tomu biznisu. Někdy je lepší se trochu vzdálit od obrazovky a nechat trh dýchat.

164 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2024
Rudolf Novotný
Rudolf Novotný

Ceny kryptoměn kolísají hlavně kvůli tomu, že trh je hodně citlivý na zprávy a události. Když se objeví nějaká ekonomická novinka, jako třeba zvýšení úrokových sazeb nebo zprávy o inflaci, investoři reagují rychle, často na základě emocí jako je strach nebo euforie. Kryptoměny jsou dost volatilní a nemají takovou stabilitu jako tradiční akcie. Mnoho lidí v krypto světě i nováčků sleduje zprávy a snaží se rychle zareagovat, což vyvolává další výkyvy cen. Takže když se na akciovém trhu něco děje, může to mít i dopad na kryptomarkety, protože investoři často prodávají nebo kupují podle toho, jak se cítí ohledně celkového ekonomického klimatu. Všichni víme, že to je součást hry a každý si to musí nějak srovnat v hlavě. Někteří lidi to stresuje, jiní to berou s nadhledem a snaží se užívat si tu volatilitu. Pro mě osobně je důležité mít nějakou strategii, abych nebyl z těch skoků úplně vyřízenej.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 7. 2024
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová