Charts.cz/Fórum/Jak inflace ovlivňuje cenu bitcoinů?

Jak inflace ovlivňuje cenu bitcoinů?

Zajímalo by mě, jak vlastně inflace ovlivňuje hodnotu bitcoinů. Slyšel jsem, že když inflace roste, lidé začínají více investovat do kryptoměn jako je bitcoin, protože to vypadá jako bezpečný přístav proti ztrátě kupní síly peněz. Ale nevím, jestli je to tak jednoduché. Můžete mi vysvětlit, jak přesně ta inflace funguje ve vztahu k bitcoinu? Změna úrokových sazeb, tisk peněz a další ekonomické faktory prý hrají velkou roli, ale jak moc se to dotýká přímo cen kryptoměn? A co třeba nabídka a poptávka, to hraje taky nějakou roli? Myslím si, že čím víc lidí začne do bitcoinu investovat, tím víc poroste jeho cena, ale je to skutečně tak? Přijde mi zajímavé také sledovat, jak se vyvíjí trh s kryptoměnami během období vysoké inflace. Je možné, že by bitcoin mohl dokonce reagovat na inflaci jinak než tradiční aktiva jako akcie nebo zlato? Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s investováním do bitcoinu v časech vyšší inflace? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních.

163 slov
1.6 minut čtení
7. 11. 2022
Emil Jílek
Emil Jílek

Inflace je fakt, co dost ovlivňuje trh s bitcoinem. Když ceny rostou a lidé se bojí, že jejich peníze ztrácejí na hodnotě, často hledají alternativy, jak uchovat svoje úspory. Bitcoin je pro ně zajímavou volbou, protože má omezenou nabídku. Čím víc lidí chce do bitcoinu investovat, tím samozřejmě roste poptávka a tím pádem i cena.

K tomu se přidává i to, jak centrální banky reagují na inflaci. Zvyšování úrokových sazeb může mít vliv na akcie, ale v případě bitcoinu je to složitější. Někdy to může způsobit, že investoři přesunou peníze do kryptoměn jako bezpečnějšího útočiště. Navíc občas vidíme, jak na tradiční aktiva jako zlato reaguje jinak než bitcoin. Zatímco zlato je klasická ochrana proti inflaci, bitcoin může být považován za novější možnost s vysokým potenciálem zhodnocení.

Takže jo, inflace hraje klíčovou roli v tom, jak se bitcoin chová na trhu. A když se podíváš na minulé roky během období vyšší inflace, tak vidíš hodně volatilitu a spekulace kolem kryptoměn. Investování do bitcoinu v těchto časech může být riskantní, ale pro některé lidi to dává smysl. Důležitý je ale mít na paměti, že trhy s kryptoměnami jsou dost nepředvídatelné.

186 slov
1.9 minut čtení
28. 7. 2023
Aleš Průcha
Aleš Průcha

Inflace má na bitcoin a obecně kryptoměny dost velký vliv. Když inflace roste, lidé se bojí, že peníze ztrácejí hodnotu, takže hledají alternativy, jak uchovat svou kupní sílu. Bitcoin se často vnímá jako "digitální zlato", což znamená, že ho berou jako bezpečné útočiště. Takže víc investorů se začne zajímat o bitcoin místo tradičních aktiv jako jsou akcie nebo nemovitosti.

Změny úrokových sazeb od centrálních bank taky hrají roli. Když je nízký úrok, tak je levnější si půjčovat a investovat do riskantnějších aktiv, což může zvedat poptávku po bitcoinu. Na druhé straně, když se začnou zvyšovat úroky, může to odradit investory od kryptoměn.

Nabídka a poptávka jsou taky klíčové. Bitcoin má omezenou nabídku (maximálně 21 milionů bitcoinů), takže když více lidí chce investovat do bitcoinu, jeho cena poroste.

Myslím si, že bitcoin může reagovat jinak než tradiční aktiva. Například během krizí nebo vysoké inflace může být poptávka po bitcoinu vyšší než po akciích, protože lidi chtějí chránit své peníze.

Osobně jsem viděl během posledních let, jak bitcoin reagoval na ekonomické události a vždy se zdálo, že se drží lépe ve vysokoinflačním prostředí než jiné investice. Takže jo, myslím, že inflace a ekonomické faktory mají na bitcoin zásadní vliv.

194 slov
1.9 minut čtení
4. 5. 2022
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová