Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší dividendové akcie letos?

Jaké jsou nejlepší dividendové akcie letos?

Když se zamyslím nad investicemi do akcií, vždycky mě zajímají především dividendy. V dnešní době, kdy je tolik možností a trh se neustále mění, bych rád věděl, jaké jsou nejlepší dividendové akcie pro tento rok. Slyšel jsem spoustu různých názorů, ale na internetu je tolik informací, že se v tom člověk ztrácí. Jaké akcie by podle vás mohly nabízet zajímavé dividendy? Myslím, že je důležité mít na paměti nejen výši dividendy, ale také stabilitu společnosti a její schopnost udržet nebo zvyšovat tyto výplaty v budoucnosti. Zajímají mě také společnosti z různých sektorů – jestli třeba jsou lepší technologické firmy nebo tradiční výrobci? Jak se například vyvíjí situace s dividendaři během inflace a ekonomických změn? Rád bych slyšel vaše tipy a zkušenosti s tímto tématem. Je dobré mít rozmanité portfolio a spravovat rizika, takže jaké akcie byste doporučili jako bezpečné investice s pravidelnými dividendovými výnosy? Vím, že každý má své preference, tak mě zajímá, které firmy vás letos oslovily a proč byste je doporučili ostatním investorům. Děkuji za všechny rady!

169 slov
1.7 minut čtení
13. 3. 2022
Václav Kučera
Václav Kučera

Když se mluví o dividendových akciích, tak letos bych určitě zmiňoval společnosti jako je Johnson & Johnson, která má dlouhou historii stabilních výplat. Pak je tu třeba Procter & Gamble – to je klasika s docela solidními dividendami. Také bych se podíval na firmy jako Coca-Cola nebo PepsiCo, ty mají taky hezké dividendy a jsou dost stabilní. Z tech sektoru bych zmínil třeba Microsoft – i když to není typický dividendář, tak jeho dividenda roste a firma je silná.

Inflace sice může hrát roli, ale některé sektory jako utilities nebo zdravotnictví bývají v těhle obdobích docela odolné. Diversifikace portfolia je určitě dobrý nápad, takže kombinovat tradiční výrobce s technologickými firmami může být rozumné. Hlavně si hlídat payout ratio, abys měl jistotu, že firmy mají dostatek peněz na vyplácení dividend i v horších časech. Vždycky je dobrý udělat si vlastní průzkum, ale tohle jsou tipy, co by mohly dávat smysl.

149 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2023
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová

S dividendovými akciemi je to vždycky o tom, co chceš – spolehlivost a růst. Třeba firmy jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble mají za sebou dlouhou historii stabilních dividend. V technologickém sektoru můžeš zkusit třeba Microsoft, ten má docela slušnou dividendu a zároveň roste. Pak tu máme i utility jako NextEra Energy, co slibují stabilní výplaty. Inflace teď dělá vrásky, ale firmy s silným cash flow to obvykle zvládají. Mít rozmanité portfolio se vyplatí, takže mix sektorů je fajn – něco tradičního, něco moderního a můžeš to mít jako zajímavou kombinaci. Rozhodně se dívej na historii vyplácení dividend a jestli firma zvyšuje výplaty, to je dobrý znak. Takže sleduj tyhle firmy a uvidíš, co ti sedne. A nezapomeň si udělat vlastní průzkum!

124 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Luboš Černý
Luboš Černý