Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dividendových akcií?

Jak začít investovat do dividendových akcií?

Zdravím všechny! Rozhodl jsem se, že bych rád začal investovat do dividendových akcií, ale vůbec nevím, jak na to. Hlavně mě zajímá, co všechno bych měl vědět předtím, než se do toho pustím. Je třeba mít nějaký počáteční kapitál, nebo se dá začít s menšími částkami? Jaké společnosti jsou považovány za spolehlivé, co se týče výplaty dividend? Mám také pocit, že je důležité rozumět tomu, jak funguje trh a co ovlivňuje ceny akcií a výši dividend. Je lepší investovat do známějších firem, které mají dlouhou historii vyplácení dividend, nebo se dá zkusit i něco novějšího? Jaký je vlastně postup – mám si nejprve otevřít účet u brokera nebo zkoušet investovat přes nějakou platformu? A co daně, musím si na ně dávat pozor? Můžete mi prosím doporučit nějaké zdroje pro další vzdělávání v oblasti dividendového investování? Děkuju všem za rady!

139 slov
1.4 minut čtení
12. 9. 2024
Ladislav Málek
Ladislav Málek

Takže, investování do dividendových akcií je super nápad! Můžeš začít s menšími částkami, většina brokerů ti umožní investovat i s pár stovkama. Ale čím víc máš, tím dřív uvidíš výsledky. Co se týče společností, koukni se po těch, co mají dlouhou historii vyplácení dividend – třeba Coca-Cola nebo Johnson & Johnson jsou klasika. Ale občas můžeš najít i novější firmy, co mají potenciál, ale to už chce víc průzkumu.

Začni tím, že si otevřeš účet u nějakýho online brokera, to je snadný a rychlý. Nauč se základní věci o trhu, třeba jak funguje nabídka a poptávka a co ovlivňuje ceny akcií. A rozhodně si dej pozor na daně – dividendy se zdaní a záleží na tom, kde žiješ.

Pokud chceš víc info, doporučuji sledovat weby jako Seeking Alpha nebo investor.org, tam najdeš spoustu článků a tipů. Hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
14. 9. 2023
Denisa Šafaříková
Denisa Šafaříková

Jasně, investování do dividendových akcií je dobrý směr. Začni tím, že si otevřeš účet u nějakého brokera, to je základ. Můžeš začít i s menšími částkami, třeba s pár tisíci korunami. Jen si dej pozor na poplatky, ty můžou zbytečně snižovat tvoje výnosy. Co se týče spolehlivých firem na dividendy, nejlepší je koukat po velkých společnostech jako jsou Unilever, Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson. Ty mají dlouhou historii vyplácení dividend a většinou to dělají i během krize.

Když už jsi v tom, tak sleduj, jaké faktory ovlivňují ceny akcií – ekonomické zprávy, výsledky firem a tak. Taky se zaměř na poměr výplaty dividend, což ti řekne, kolik zisku firma vyplácí akcionářům. A ano, daně jsou důležitý téma; v ČR platíš daň z dividend 15%, takže počítej s tím.

K učení doporučuji nějaké blogy o investování nebo knížky jako "The Intelligent Investor" od Grahama. Také můžeš sledovat videa na YouTube o dividendových strategiích. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
7. 8. 2023
Renata Bečková
Renata Bečková