Charts.cz/Fórum/Kde koupit nemovitost na pronájem, aby to mělo smysl?

Kde koupit nemovitost na pronájem, aby to mělo smysl?

Zajímá mě, kde by bylo nejlepší koupit nemovitost na pronájem, aby to opravdu mělo smysl a přinášelo nějaký stabilní příjem. Slyšel jsem, že některé lokality jsou víc perspektivní než jiné, ale jak to poznat? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Město versus venkov – vyplatí se investovat do bytů v centrech měst, nebo raději do rodinných domů v okolních obcích? A co ceny nemovitostí? Jak moc se liší v různých regionech a co ovlivňuje jejich růst nebo pokles? Mám pocit, že je důležité mít dobré informace o trhu a jeho trendech, ale kde je najít? Zajímají mě i zkušenosti ostatních – máte někdo tipy na konkrétní místa, kde jste investovali a byli spokojení? Jakými zkušenostmi se můžete podělit? Jak to třeba funguje s nájmem – jaký je průměrný výnos z pronájmu v různých lokalitách? Co říkáte na investice do nemovitostí v turistických oblastech? Je to dobrý nápad nebo spíše risk? Díky za vaše názory!

155 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Petr Sýkora
Petr Sýkora

Tohle je dost důležitá otázka, protože investice do nemovitostí není sranda. Vzhledem k tomu, že se trh neustále mění, tak je dobrý mít přehled. Města jako Praha nebo Brno mají větší poptávku a stabilnější příjem z pronájmu, ale ceny tam jdou dost nahoru. Na druhou stranu, menší města jako Plzeň nebo Olomouc mohou nabídnout zajímavé příležitosti, kde se dají sehnat nemovitosti za rozumnou cenu a s dobrým výnosem.

Venkov může být výhodný pro rodinné domy, ale tam je to o lokální poptávce. Turistické oblasti jsou risky, občas vysoko v sezóně vyděláš, ale mimo sezónu to může být bída. S nájmem záleží na lokalitě – průměrný výnos kolísá od 4% do 8%, ale to si musíš spočítat na konkrétní nemovitosti a lokalitu.

Porovnej si ceny nemovitostí v různých regionech a sleduj trendy – místní noviny, realitní portály a sociální sítě jsou fajn zdroje informací. Zkušenosti jiných investorů ti můžou hodně pomoct, takže se neboj zapojit do diskuzí na fórech nebo facebookových skupinách. Každý má něco jiného a je dobrý mít široký rozhled.

170 slov
1.7 minut čtení
16. 11. 2024
Jakub Sedláček
Jakub Sedláček

Koupě nemovitosti na pronájem je fakt dobrý krok, ale chce to pečlivě vybírat. Města jako Praha nebo Brno mají stále velký potenciál, ale ceny jsou tam vysoké, takže výnosy z pronájmu nemusí být tak skvělé. Naopak menší města nebo obce kolem velkých měst často nabízejí lepší poměr ceny a výnosu. Třeba Olomouc nebo Zlín jsou už docela rozumné volby.

Někdy se vyplatí investovat do nemovitostí v turistických oblastech, pokud se dají dobře pronajímat přes Airbnb nebo jiný krátkodobý pronájem. Je to ale risk, protože sezónnost může hodně ovlivnit příjem. Zjisti si průměrný výnos ve vybraných lokalitách, porovnej ceny nemovitostí a nájmy. Sleduj trendy trhu, co se děje v okolí – rozvoj infrastruktury, nové zaměstnání v regionu, to všechno hraje roli.

Osobně bych šel asi spíš do menších měst, kde je poptávka po bydlení rostoucí a ceny zatím nejsou přehnané. Hlavně nespěchej a dělej si průzkum, to se rozhodně vyplatí.

148 slov
1.5 minut čtení
28. 10. 2024
Alena Adamcová
Alena Adamcová